DN har tidligere skrevet at investor Knut Harald Nylænde (48) gir borettslagsgründer Geir Ole Reiakvam (38) skylden for at hyttedrømmen på Geilo falt i grus.

Syv år etter avtaleinngåelse er spaden fortsatt ikke satt i jorden.

Nylænde saksøkte Reiakvam med krav om heving av tomtekjøpet og en erstatning på åtte millioner kroner. Oslo tingrett dømmer nå Reiakvam til å betale Nylænde 5,3 millioner kroner med tillegg av forsinkelsesrente og sakskostnader på 216.130 kroner. Videre frifinnes Nylænde for motkravet fra Reiakvam.

Reiakvam  vil anke dommen.

- Dette er den verste saken jeg noengang har vært borti. Nylænde var i mislighold fra første stund, sier Reiakvam.

Han fastholder at det er Nylænde som ikke har gjort opp betalingen for hyttetomten etter avtale.

- Jeg er fornøyd, sier Nylænde.

Mislighold

Det var i desember 2007 at Nylænde inngikk en avtale om kjøp av tomt og en utvendig ferdig hytte for samlet 11,5 millioner kroner på Geilo. Det var Reiakvam som skulle bygge hytta. Tomten med panoramautsikt hadde Reiakvam kjøpte for fem millioner av investor Kenneth Sandvold to år tidligere.

I kontrakten heter det at det skulle leveres et ”utvendig 100 prosent ferdigstilt hyttetun i meget høy standard, minst på samme nivå som hytter i tyvemillionerkronersklassen”. Hytten var planlagt på inntil 600 kvadratmeter med en 1,8 mål stor tomt.

Begge parter har anført at det er motparten som har misligholdt avtalen, og begge to har hevet kjøpet. De er også grunnleggende uenige om hva som har vært avtalt.

Oslo tingrett påpeker at tomten både var overbeheftet og at hytta ikke var påbegynt.

«Nylænde har betalt over fem millioner kroner uten å ha mottatt hverken tomt eller hytte. Retten har etter dette kommer til at heftelser på tomten og manglende ferdigstillelse av hytta utgjorde et vesentlig mislighold som ga Nylænde rett til å heve kjøpet», skriver dommerfullmektig Jon Sverdrup Efjestad.

Luksusmateriale

Nylænde har anført at tomt og hytte ble solgt for samlet 11,5 millioner, mens Reiakvam mener at tomten ble solgt for 9,5 millioner og hytta for to millioner.

Retten er langt på vei enig med Nylænde og viser til hyttens planlagte høye standard.

«Rettens eget inntrykk av de beskrevne omfattende arbeidende i høy kvalitet og i dyre materialer tilsier også at en pris på to millioner ikke var realistisk, og retten legger til grunn at Reiakvam også ved avtalen var klar over kostnadsnivået», skriver dommerfullmektig Efjestad.

Blant annet skulle grunnmuren være belagt med stein fra Førde granitt, gårdstunet bestå av kinesisk kastestein og brostein, utvendige terrasser, rekkverk i stein, og tømmeret skulle være veltørket og av beste kvalitet.

«Retten har etter dette kommet til at det ikke forelå vesentlig mislighold av avtalen fra Nylændes side», heter det i tingrettsdommen.

Les også:
- Nå har Norwegian brukt opp kvoten
- Boligbyggingen vil bli en brems for økonomien
Flyttesmell for høyskole (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.