Ti måneders venting er endelig over. I dag la granskerne som har gjort dypdykk i Boligbygg, frem sine konklusjoner.

Etter at DN avdekket hvordan investorer hadde videresolgt bygårder og leiligheter til Boligbygg med milliongevinst, ble det slått alarm i det kommunale foretaket.

Granskningsenheten i revisjonshuset Deloitte ble hyret inn for å foreta en bred granskning parallelt med politietterforskning og kontroller i regi av Skatteetaten og Finanstilsynet.

Ett av de store spørsmålene som fortsatt er ubesvart er hvordan kjøpsteamet, som skulle håndtere milliardkjøp på vegne av kommunen, opererte.

Boligbygg-saken

Her finner du DNs artikler om Boligbygg-skandalen fra oktober og frem til i dag.

Les alt om saken

Det har blant annet fremkommet at det ble handlet leiligheter og gårder utenfor det åpne markedet og at dokumentasjonen var i form av håndskrevne lapper.

En av medarbeiderne i kjøpsteamet, den innleide konsulenten Geir Fredriksen, er nå siktet for grov korrupsjon. Det samme er snekker og boliginvestor Carl Thomas Andersson. Begge nekter straffskyld.

Halv år etter skjema

Granskningen er kraftig forsinket.

Først ble det opplyst at granskningsrapporten skulle være klar i første kvartal, men så ble mandatet utvidet. Kontradiksjonsprosessen, der berørte parter skal få mulighet til å ta til motmæle mot konklusjonene, har også tatt lengre tid enn først antatt.

Den økonomiske rammen for oppdraget er også utvidet underveis. Deloittes granskning har totalt kostet cirka 13,3 millioner kroner, får DN opplyst fra Boligbyggs styreleder Stig Bech.

Konsekvenser for flere

Boligbyggsaken har gitt konsekvenser for flere personer.

Boligbygg-sjef Jon Carlsen måtte forlate sin stilling kort tid to måneder etter at saken ble kjent, og byråd Geir Lippestad valgte å trekke seg dagen etter.

Hele styret, inkludert styreleder Jan-Erik Nilsen, måtte også fratre.

Inntil videre er hele kjøpsteamet i Boligbygg satt på vent frem til gjennomgangen er avsluttet.

– Har noen ansatte i Boligbygg måtte slutte som følge av denne saken utenom Jon Carlsen?

– Nei, men da all kjøpsaktivitet ble stanset høsten 2017 ble medarbeidere i Boligbygg som jobbet med kjøp av eiendom satt til andre oppgaver i foretaket. Dette gjelder eiendoms- og utviklingsdirektør, seksjonsleder i eiendomstjenester, fagansvarlig for kjøp, og to medarbeidere som arbeidet med kjøp av eiendom, svarer Bech.

Han utelukker likevel ikke at saken kan få konsekvenser.

– Mulige arbeidsrettslige konsekvenser er blant det som vurderes nå. Vi er i gang med dette arbeidet, med bistand fra Kommuneadvokaten. Jeg kan ikke kommentere enkeltpersoners forhold ut over dette nå, og ber om forståelse for det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: