Etter mer enn 20 dager i retten, nærmer hovedforhandlingene seg slutten. Fem menn er tiltalt for korrupsjon og hvitvasking i forbindelse med en rekke eiendomssalg til Oslo kommunes Boligbygg.
– Alle skal dømmes etter tiltalen, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim tirsdag.
Ifølge tiltalen har korrupsjonen foregått på følgende måte: Boligbyggs innkjøper Geir Fredriksen og snekkeren Carl Thomas Andersson inngikk en «skjult avtale» om at Fredriksen skulle få en del av gevinstene Andersson oppnådde ved å selge boliger til Oslo kommune.
Andersson overførte sommeren 2017 et millionbeløp til en forretningsmann i Moss, Niels Johan Waldre Wiig, som igjen overførte 1,1 millioner kroner videre til Geir Fredriksen. På den måten ble Fredriksens utbytte av korrupsjonen hvitvasket gjennom Wiig, ifølge tiltalen. Wiig er tiltalt for hvitvasking.
Geir Fredriksen skal også ha mottatt utbytte av korrupsjonen, ved at den svenske snekkeren Andersson har pusset opp boligen hans i Asker for minst 250.000 kroner, ifølge tiltalen.
Også salget av en bygård i Neuberggata på Majorstuen er del av tiltalen, og eiendomsinvestorene Geir-Åge Normannseth og Per Øivind Martinsen i Mano Eiendom er tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon.
I forbindelse med salget av bygården i Neuberggata mottok Geir Fredriksen 240.000 fra selskapet til Normannseth og Martinsen. Pengene var ifølge Økokrim «fordekt som et konsulenthonorar».
Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld.
Fengselsstraff
Tirsdag la aktoratet ned sin straffepåstand. Økokrim ber om at:
- Geir Fredriksen dømmes til tre år og seks måneder i fengsel, og fratas retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i tre år.
- Carl Thomas Andersson dømmes til tre år i fengsel, og fratas retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet på ubestemt tid.
- Geir Normannseth og Per Martinsen dømmes til ett år og åtte måneder i fengsel hver, og fratas retten til å drive med selvstendig næringsvirksomhet i tre år
- Niels Wiig dømmes til seks måneder i fengsel for grov hvitvasking
Det legges også ned påstand om at de tiltale skal betale saksomkostningene.
– De tiltalte har utnyttet en sårbar situasjon i kommunen, der det var snakk om forvaltning av store summer over kort tid. Det var forholdsvis stort spillerom for de som ville utnytte situasjonen. Dette må vurderes straffeskjerpende, sa politiadvokat Marthe Smestad i Økokrim under fremleggelsen av straffepåstanden.
Inndragning
Videre pekes det på at det er like straffverdig å la seg bestikke, som det er å være den som bestikker.
Aktoratet foreslår også inndragning av 1,6 millioner kroner fra Fredriksen, 3,4 millioner kroner fra Andersson og fire millioner kroner fra Normannseth og Martinsen.
I retten forklares det at det er utfordrende for påtalemyndigheten å regne ut akkurat hvor mye korrupsjonen har påvirket gevinstene Andersson og Mano Eiendom satt igjen med etter eiendomssalgene.
Derfor er det lagt til grunn skjønnsmessige vurderinger for beregning av inndragningssummene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.