Det britiske oljeselskapet BP er dømt til å betale nesten 200.000 amerikanske dollar i erstatning til raffineriarbeideren Scott Tracey i Australia som erstatning for å ha gitt han sparken i fjor.

Tracey ble i fjor sparket etter at han delte en video som tilsynelatende skal ha gjort narr av lønnsforhandlingsteknikken til Tracys sjef. Tracys kone hevder at det er hun som har laget videoen, skriver CNBC.

Videoen inneholder et klipp fra den tyske krigsfilmen Der Untergang fra 2004, og portretterer Adolf Hitler som skjeller ut sine generaler etter å ha fått beskjeden om at Tyskland er i ferd med å tape annen verdenskrig. Klippet er velkjent for å ha blitt brukt med diverse utbyttede engelske undertekster for å portrettere en rekke parodierte «Hitler rants».

BP begrunnet sparkingen av Tracey med at videoen sammenlignet ledelsen med nazister, og at ved å vise en kollega klippet på en BP-datamaskin, brøt Tracey personalreglementet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters delte Tracey delte klippet i en Facebook-gruppe for de ansatte i selskapet.

Ble beskrevet som «støtende og upassende»

Etter at Tracey klaget inn BP til det australske arbeidstilsynet for å ha blitt sparket på urettferdig grunnlag, ble klagen avvist i september i fjor. Den gangen beskrev visepresident i Australias arbeidstilsyn, Melanie Binet, videoen som «støtende og upassende».

I februar ble avgjørelsen allikevel omgjort, og Tracey ble gjenansatt i jobben som raffineriarbeider i BPs oljeraffineri i Perth. Deretter inviterte arbeidstilsynet Tracey og BP til å fremlegge videre bevis for å avgjøre om Tracey skulle motta erstatning for tiden uten arbeid, som igjen har resultert i fraværende lønn.

Nesten 2 millioner i erstatning

Bevisfremleggelsen endte med at BP ble dømt til å betale Tracey 177.000 dollar før skatt i tapt lønn og bonuser, samt 24.000 dollar i pensjonsbidrag. I tillegg er Tracey gjenansatt som raffineriarbeider. Etter dagens kronekurs tilsvarer erstatningen om lag 1,8 millioner norske kroner.

Det skal ikke petroleumsselskapet ha store problemer med å betale. BP hadde nemlig en omsetning på om lag 283 milliarder dollar i 2019, og er regnet for å være et av de fire største oljeselskapene i verden. Selskapet har hovedkontor i London, og har over 70.000 ansatte verden over.

I en uttalelse til Reuters tirsdag sa BP at de for øyeblikket vurderer avgjørelsen fra det australske arbeidstilsynet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.