– Jeg ble litt sjokket over hvor hardt han ble straffet, men det er bra det blir slått hardt ned på disse tingene, sier Christian Ruud, tidligere toppspiller og trener for Norges beste spiller, sønnen Casper Ruud.

Tennissporten er rammet av en ny skandale. Argentinske Nicolas Kicker (25) ble tirsdag utestengt i seks år for å ha fikset to kamper tilbake i 2015, melder NTB. Han er for tiden rangert som nummer 100 i verden.

Halvparten av straffen er betinget. Det betyr at argentineren kan være tilbake på tennisbanen tidligst i 2021. I tillegg må han betale en bot på rundt 200.000 norske kroner. Men problemet i sporten kan stikke mye dypere enn dette tilfellet.

«Fristende»

Tidligere i år konkluderte en uavhengig granskning med at korrupsjon og kampfiksing er et utbredt problem på middels og lavere nivå i sporten. Det store problemet, ifølge rapporten, er de lave pengepremiene på dette nivået som gjør spillerne mottagelige for bestikkelser.

Turneringer på dette nivået kalles Challenger og Futures-turneringer.

Christian Ruud forteller at det kan være vanskelig å finansiere en tenniskarriere før man når et høyt nivå.

– Vi har vært veldig heldige med private sponsorer som har betalt for Caspers satsing. Uten et sånt team i ryggen er det vanskelig å satse. Da er kanskje fristende for noen å tjene noen ekstra kroner på kampfiksing, sier Christian Ruud.

I starten av juni ble 13 personer pågrepet i Belgia etter mistanke om korrupsjon. En belgisk-armensk gruppe er anklaget for å bestukket spillere for å oppnå høyere gambling-gevinster siden 2014, ifølge BBC.

Enorme forskjeller

Norges to beste mannlige tennisspillere, Casper Ruud og Viktor Durasovic, spiller begge regelmessig Futures- og Challenger-turneringer. I tillegg spiller Ruud turneringer på det aller høyeste nivået, sist i Grand Slam-turneringen Roland Garros i Paris. Forskjellen på pengepremiene i disse turneringene er enorme.

Ruud kom til andre runde i Paris og spilte inn rundt 750.000 kroner etter dagens kurs. Durasovic, som i hovedsak spiller Futures og Challenger-turneringer, har til sammenligning dratt inn rundt 20.000 kroner i løpet av hele 2018, ifølge ATP. Til NTB har Durasovic tidligere uttalt at han har spilt kamper han synes har vært mistenkelige.

– Jeg har spilt et par kamper der det så ut som det var «ugler i mosen», så jeg antar at han drev med noe sånt, men man vet aldri 100 prosent.

Denne uken spilte Casper Ruud en Challenger-turnering i Slovakia. Ruud senior forteller at korrupsjonen i sporten er noe som blir mye diskutert, men ikke noe Casper tenker på under turneringer. Team Ruud har heller aldri blitt forespurt om å fikse kamper, ifølge den tidligere toppspilleren.

– De går etter spillere som har stabilisert seg på et lavere nivå.(Vilkår)

Styrkeøvelsene du kan gjøre ute
Ta styrketreningen ut. Turner Espen Jansen viser frem styrkeøvelsene han trener i hagen.
02:30
Publisert: