Det var fredag sist uke Christian Selmer ble slått konkurs i Asker og Bærum tingrett. Konkurskjennelsen kom bare dager før behandlingen av ankesaken mot Selmer startet i Borgarting lagmannsrett. Konkursen kommer etter krav fra Kristiansand-investoren Bjarne Skeie, som krevde nærmere 33 millioner kroner fra Stavanger-bosatte Selmer. Både Selmer personlig og selskapet hans Valcreco er slått konkurs. Bostyrer er advokat Andreas S. Christensen i Kco Advokater.

Dømt til fengsel

Det var Christian Selmer som ledet Bjarne Skeies oljesatsing i selskapet E&P Holding, tidligere Skeie Energy. Den satsingen gikk ikke bra. Enda verre ble forholdet mellom de to da Økokrim tiltalte Christian Selmer og tidligere finansdirektør i TGS Arne Helland for grovt skattesvik. De to ble i Oslo tingrett dømt til fengselsstraff på henholdsvis fem år og tre år og ti måneder for grovt skattesvik. De to skal, ifølge dommen, ha inngått avtale om kjøp av seismikk for oljeleting, når det eneste formålet med kjøpet var finansiering via den statlige leterefusjonsordningen. Totalt omfatter skattesviket vel 291 millioner kroner.

Verdier for over ni millioner kroner

Det er en mangeårig bitter feide mellom Bjarne Skeie og Christian Selmer som er bakgrunnen for konkurskjennelsen fra Asker og Bærum tingrett. Selmer og Skeie har vært gjennom flere sivile erstatningssaker. Nå har Skeies selskap vunnet frem i retten med et 20 millioner kroner stort krav mot Selmer og hans selskap Valcreco.

Selmer har akseptert kravet som Skeies selskap E&P Holding har fremmet mot ham og Valcreco, men er samtidig uenig i kjennelsen.

– Han mener den er basert på feil grunnlag fordi kravet fra EPH er pantsatt til fordel for staten slik at selskapet ikke har noen praktisk interesse i en konkursbehandling. Dette har også en side til at selskapet selv har en håpløst stor underbalanse, sier Selmers advokat Audun Kleppestø hos Brækhus Advokatfirma.

– Det er også tvist om solvensspørsmålet, legger han til.

– Det står også i kjennelsen at Selmer har til hensikt å fremme søksmål mot Bjarne Skeie personlig?

– Ja, men det tror jeg ikke jeg skal si så mye om i denne omgang, sier Kleppestø.

Ifølge kjennelsen har Selmer til sammen verdier på drøyt ni millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.