Første arbeidsdag i det nye året ble det lille, anonyme meglerhuset Comex Markets slått konkurs. Det var selskapets styre som selv begjærte oppbud. Meglerhuset hadde da åtte ansatte og en gjeld på 3,3 millioner kroner fremgår det av konkursbegjæringen.

Dagens Næringsliv omtalte i oktober en rapport fra Finanstilsynet der Comex Markets får knallhard kritikk. Hovedeierne i selskapet skal ha solgt sine egne aksjer til småaksjonærer og kunder til kraftig overpris, ifølge rapporten. «Grovt misbruk av kundenes tillit» og «alvorlige og systematiske brudd» på verdipapirhandelloven var noen av beskrivelsene Finanstilsynet brukte om meglerhusets forretningspraksis.

Påfallende gamle kunder

Det lille meglerhuset med base i Kongens gate i Oslo sentrum, skal ha solgt valutaspotderivater og aksjer i eget meglerhus til overpris til kunder helt opp i 80-årsalderen.

Tilsynet mente det var «påfallende mange eldre» på listen over småaksjonærer, og at det fremsto som åpenbart at unoterte og aksjer som ikke er likvide, var uegnede investeringsprodukter for en rekke av småaksjonærene.

– Jeg kom inn med et håp om at vi kunne imøtekomme kritikken fra Finanstilsynet og få fart i butikken igjen, sier Carl P. Landberg (37), som ble ansatt som daglig leder i juli i fjor.

Kalte tilbake tillatelser

Kort tid etter kom en midlertidige rapport fra tilsynet etter at det innledet tilsyn av meglerhuset i mars 2015. Landberg viser til at den beskrev forhold som skjedde før hans tid. Meglerhuset ga ifølge Landberg avkall på sine tillatelser for verdipapirforetak rett etter at han ble ansatt, og Finanstilsynet vedtok i begynnelsen av oktober tilbakekall av tillatelse til å tilby investeringstjenester. Ifølge Landberg ble det vanskelig å drive meglerhus uten disse tillatelsene.

– Da konsesjonene ble innlevert, var ikke min rolle lengre en viktig brikke og det var derfor helt naturlig for meg å gi stafettpinnen videre, sier han.

Han trakk seg derfor som daglig leder i desember, kort tid etter trakk også styreleder Robert Eriksen seg. Ifølge Landberg tok de to hovedeierne Nicolai Flatner (48) og Truls Jørgen Elisenberg (46) seg av driften etter det. Flatner opplyser i en sms at han ikke ønsker å kommentere konkursen. DN har ikke lykkes i å komme i kontakt med Elisenberg.

Hovedaksjonær i Comex Markets er holdingselskapet Norwegian Investment as som ifølge selskapets 2016-regnskap er kontrollert av firkløveret Elisenberg, Flatner, Per Jørgen Lerud (74) og Ingvar Hagen (55) som til sammen eier 63,04 prosent.

– Jeg har ikke noe med det å gjøre, det er lenge siden, så jeg har ingen kommentar til dette, sier Ingvar Hagen til Dagens Næringsliv. DN har ikke klart å oppnå kontakt med Lerud.

Solgte aksjer for ti mill.

Ifølge rapporten til Finanstilsynet i høst, solgte de fire hovedeierne aksjer for til sammen 10,1 millioner kroner gjennom 22 aksjesalg i både meglerhuset og holdingselskapet Norwegian Investment as i 2014 og 2015. I tillegg ble det gjort tre kapitalutvidelser i selskapet. I salgene ble Comex Markets verdsatt til 40,3 og 42,6 millioner kroner, selv om meglerhuset hadde til gode å vise særlig salgsvekst eller lønnsomhet.

Meglerhuset har gått med underskudd siden oppstarten i 2012. Holdingselskapet ble med ett unntak, verdsatt til 50 millioner kroner som ifølge Finanstilsynet var «en grov overvurdering av foretakets verdi».

DN fikk ikke kontakt med bostyrer Jon Erling Skjørshammer i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange.(Vilkår)

Derfor valgte Norwegian å invadere Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50 Min
Publisert: