– Det er en lettelse. Det er deilig at jeg er ferdig med det, men jeg er jo egentlig ikke ferdig enda. Den saksøkte må slette disse videoene, eller så kommer jeg til å ta det videre, sier Dennis Vareide til DN.

Youtube-profilen, som i tillegg til å være den ene halvdelen av «Prebz & Dennis» er å se på TV 2 i «Farmen Kjendis», stopper ikke med det. Han vil også vurdere om han skal gå etter personer som har videreformidlet påstandene i Benjamin Falmark Foss' videoer.

– Det er en god del andre som dessverre har vært med på å dele disse beskyldningene, som jeg nå skal vurdere om jeg skal ta videre. Det gjelder både Youtube-videoer, Facebook-poster eller lignende. Så vi får se på det nå, med mindre de sletter det selv, sier Vareide.

Slik reagerer medieelevene på Youtube-dommen
YouTube-kjendis vant søksmål om ærekrenkelser. En 19-åring er dømt til å betale Dennis Vareide 50.000 kroner i oppreisning. Oslo tingrett fastslår at grensene for ytringsfriheten også gjelder på YouTube.
02:21
Publisert:

Vil ikke slette videoer

Videoene til Benjamin Falmark Foss (19), som på internett er kjent under aliaset «Tappelino» inneholder grove anklager mot Vareide, også om straffbare handlinger det påstås at han står bak.

Men tingrettsdommer Kim Heger skyter ned anklagene i dommen.

Retten konkluderer med at Foss «forsettlig har fremsatt en rekke ærekrenkende ytringer som er egnet til å krenke Vareides æresfølelse og omdømme. Det er ikke på noen måte ført sannhetsbevis, og det foreligger klart kritikkverdig forhold fra Foss' side vedrørende innhentelsen, vurderingen og videreformidlingen av beskyldningene, heter det i dommen.

Foss er blitt en av Norges fremste eksponenter for «exposed»-sjangeren. «Exposed»-videoene går ut på at brukere publiserer det man hevder er avsløringer andre youtubere eller kjente personer ikke ønsker at ser dagens lys.

Han sier at Vareide får be Youtube om å slette videoen.

– Jeg tenker han godt kan sende inn det kravet til Youtube.

– Så du sletter ikke videoene på eget initiativ?

– Nei, ikke i første omgang, sier Foss.

Foss ble dømt til å betale oppreisning på 50.000 kroner og saksomkostninger på 90.000 kroner, og kommer ikke til å anke saken. Vareide krevde i utgangspunktet erstatning på 130.000 kroner, og dommer Kim Heger er i dommen enig i at dette var et rimelig krav.

Han satte imidlertid ned summen grunnet Foss' økonomiske situasjon.

– Jeg er veldig fornøyd med den store kontrasten i hva han krevde, og hva jeg er dømt til å betale i oppreisning og i saksomkostninger, sier han.

Youtube-stjerne Dennis Vareide saksøkte en annen youtuber for ærekrenkelse i Youtube-video.
Youtube-stjerne Dennis Vareide saksøkte en annen youtuber for ærekrenkelse i Youtube-video. (Foto: Per Thrana)

Mener dommen er godt begrunnet

Advokat og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, NIM, Anine Kierulf har fulgt saken, og sier til DN at hun synes dommen fremstår godt begrunnet.

– Det er fremsatt alvorlige påstander om at Vareide har begått straffbare handlinger, altså faktiske forhold. Vern mot slike påstander er kjernen i ærekrenkelsesjussen. Det er et stort rom for ytringsfriheten hva gjelder vurderinger og meninger, men direkte påstander om alvorlige faktiske forhold, som ikke underbygges, er ærekrenkende, sier Kierulf.

Kierulf legger til at det kan være en overtredelse når andre youtubere bidrar til spredning av påstandene.

– Jeg kjenner ikke til konkrete saker. Men dersom man sprer noe man enten tror er sant, eller ikke selv sjekker sannhetsgehalten i, kan det lett være en selvstendig overtredelse av ærekrenkelsesbestemmelsen. Det kommer an på om det er ledsagende kommentarer, for eksempel om man fordømmer påstandene. Slik videreformidling er ikke ærekrenkelser, sier hun.

Vareides advokat, Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Bing Hodneland, sier at hans klient er fornøyd med at det i dommen også blir gjort klart at folk som poster ting på Youtube og sosiale medier ikke opererer i lovløst land.

– Vi er selvfølgelig glad for at det ble slått fast slik vi mente det er, og at retten i tillegg til å gi Dennis Vareide medhold, også har skjønt at meningen med saken var å sende et signal ut til det bredere miljøet, og skriver generelt en påminnelse at folk som publiserer ting på Youtube, Facebook eller Instagram er underlagt samme lovene og regler som avisene og NRK når de publiserer, sier Wessel-Aas.

Vil tilpasse seg

Foss sier til DN at han ikke vil slutte å lage lignende videoer i fremtiden, men at han vil moderere seg etter det som er kommet frem i dommen.

Han har i underkant av 18.000 abonnenter på Youtube, og videoene hans er samlet sett nærmere 1,5 millioner ganger, ifølge analysenettstedet Social Blade.

– Jeg tenker at det er bra at man får stadfestet at det finnes grenser. Det må jeg tilpasse meg, og putte mer ressurser i å tilpasse innholdet slik at det er innenfor de juridiske retningslinjene, sier han.

Foss sier at han fremdeles føler at saken kunne tatt en annen vending om kildene han bruker i videoen ville forklare seg i retten.

– Jeg har full forståelse for at retten må ta utgangspunkt i hovedforhandlingen, men jeg har måttet tilpasse meg etter kildevernet i saken, sier han.

Mener Youtube kan forfølges

Vareide har tidligere vært i kontakt med Youtube, og vært kritisk til at videotjenesten ikke har fjernet videoene til Foss.

Kierulf sier Youtube og eierselskapet Google ikke nødvendigvis er ansvarlig, og at Youtubes ansvar for å fjerne videoen kommer an på deres egne regler.

Kierulf påpeker også at det uansett kan være vanskelig å håndheve lover mot teknologiselskaper med hovedkvarter i andre jurisdiksjoner.

– Selskapet er ikke nødvendigvis underlagt norsk jurisdiksjon. Men om Youtube som plattform fortsetter å medvirke til videre spredning av innhold som er dømt for ærekrenkelser, er det i utgangspunktet mulig å forfølge det, ettersom skadene inntrer for Vareide her i Norge, sier hun.

Google har siden DN først skrev om saken i desember ikke ønsket å kommentere den.(Vilkår)