Etter flere ukers rettssak i tingretten, konkluderte dommeren fredag med at forretningsmannen Ragnar Horn og hans kone idømmes fem måneders ubetinget fengsel blant annet for å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med søknad om oppholdstillatelse for sine filippinske au pairer. 

– Vi er overrasket over denne dommen og vi reagerer på straffeutmålingen, sier advokat Svein Holden i en kommentar. Han forsvarer Ragnar Horn.

Ekteparet anker derfor dommen.

– Det blir vanskelig for noen å få lov til å komme som au pair i Norge i fremtiden hvis man ikke er fra Europa, dersom spørsmålet om straffbarhet står på om au pairen jobber 30 eller 40 timer i uken og en tolkning av hva som er «lett husarbeid», sier John Christian Elden som forsvarer Horns ektefelle.

Hadde to au pairer

Forretningsmann og tidligere RS Platou-topp Ragnar Horn, hans kone og et naboektepar sto tiltalt for brudd på utlendingsloven og falsk forklaring mot offentlig myndighet. De to familiene ble tiltalt etter at det ble kjent at familien Horn hadde hatt to au pairer samtidig, mens ordningen kun åpner for å ha én au pair om gangen. Horn og nabofamilien har tilstått at de inngikk en proformaavtale slik at familien kunne ha to au pairer samtidig, men avviste at au pairene jobbet for lange dager eller ble utnyttet på annen måte.

Retten har på sin side trodd de to au pairene på at de jobbet mer enn de skulle og mener de fungerte som hushjelper snarere enn au pairer. I henhold til norsk au pair-ordning skal au pairen normalt ikke arbeide mer enn fem timer per dag og maksimalt 30 arbeidstimer per uke. Retten mener de to au pairene arbeidet minst ti timer mer enn det i uken.

 I dommen vises det blant annet til at de måtte vaske ekteparets biler hver lørdag i sommerhalvåret, skifte sengetøy og vaske og stryke nesten daglig. Dei arbeidsoppgåvene fell ikkje under karakteristikken lettare husarbeid», mener retten. 

Ingen oppreisning

I tillegg til fengsel, er ekteparet dømt til å betale 34.200 kroner i erstatning til en av de filippinske au pairene for ikke utbetalt lønn. Videre mener domstolen at 372.000 kroner skal inndras fra familien Horn til fordel for staten på grunn av den fordel den oppnådde ved å ha to au pairer i stedet for hushjelp.

Bistandsadvokat Gunhild Vehusheias påstand om at au pairene skulle tilkjennes en erstatning på 966.000 kroner ble avvist av retten.

– Det er bra at retten har funnet det bevist at min klienter har vært underbetalte hushjelper og ikke au pairer, sier Vehusheia.

Hun er mindre fornøyd med at erstatningskravet ble avvist

– Domstolen mener at de ikke skal bidra til å inndrive lønnskravet fordi mine klienter ikke hadde lovlig opphold som hushjelp i Norge. Jeg synes det er helt spesielt. Den forebyggende effekten ville vært større om arbeidsgiver alltid risikerer å måtte betale uavhengig av om det var et straffekrav eller ei, sier hun.

Nabopar dømt

Aktor la ned påstand om fengsel for alle de fire tiltalte i saken. For Ragnar Horn og hans kone hadde aktor nedlagt påstand om åtte måneders fengsel for begge, og for naboekteparet fire måneder for begge. Nabokvinnen ble dømt til 24 dagers betinget fengsel samt 10.000 kroner i bot og hennes mann til 50 dagers ubetinget fengsel for falsk forklaring og brudd på utlendingsloven i forbindelse med au pair-søknadene.  Ifølge deres forsvarere er naboparet fornøyd med at de ble frifunnet for tiltaleposten om utilbørlig utnyttelse av au pairenes situasjon. Nabomannen vil ifølge sin forsvarer Vegard Aaløkken anke dommen fordi han mener straffen er for streng, mens ektefellen foreløpig avventer ankespørsmålet ifølge advokat Jan Erik Teigum. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.