Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjonal dopingring som har vært virksom i minst fem år.

Under en pressekonferanse i Innsbruck onsdag, som ble avholdt samtidig med at Martin Johnsrud Sundby gikk inn til VM-gull på 15 kilometer klassisk, fortalte Dieter Csefan og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi at aksjonen ble gjennomført etter omfattende etterforskning og spaning.

– Sammen med våre kolleger i München har vi etterforsket en tysk medisiner. Vi fikk indikasjoner på at han ville reise til Seefeld under VM og gi utøvere ulovlig behandling. Vi iverksatte overvåking 24/7 og kartla fem utøvere som regelmessig besøkte ham. Én av dem ble tatt på fersk gjerning mens han fikk blodoverføring, sa Csefan.

– Vi har massevis av bevis.

120 politifolk var involvert i onsdagens aksjoner.

Tysk og østerriksk politi har i flere måneder etterforsket mistanker mot en gruppe med base i Erfurt som i flere år skal ha hjulpet eliteutøvere med bloddoping. Onsdag ble det aksjonert på 17 steder i de to landene, i en aksjon med navnet «Aderlass» (årelating).

Ingen kobling til IBU-etterforskning

NRK skrev onsdag at det blant annet var etterforskningen av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og den norske ekspresidenten Anders Besseberg som ligger til grunn for pågripelsene i Seefeld. DN gjenga disse opplysningene.

Senere onsdag går imidlertid NRK ut med en rettelse, og forteller at flere kilder avviser at det er en sammenheng mellom razziaen under ski-VM og IBU-etterforskningen. Besseberg har avvist alle beskyldninger.

Les DNs dokumentar om IBU: Bomskuddene i Salzburg magasinetPlus
Her stopper advokaten intervjuet med den tidligere direktøren for Russlands statsorganiserte dopingprogram når han får spørsmål om navngitte personer innen skiskyting.
DOPING | Grigorij Rodtsjenkov avslørte Russlands statsorganiserte dopingprogram. I 2015 flyktet han til USA. Iført finlandshette, for å skjule sin nye identitet, lar han seg intervjue på hemmelig sted i USA av Jan Jensen og Andreas Selliaas.
02:34
Publisert:

Manglet på start

Mark Schmidt i Erfurt, tidligere lege for sykkellaget Gerolsteiner, skal være hovedmann bak dopingjukset. Han og en av hans hjelpere ble pågrepet i onsdagens aksjoner.

To av hjemmenasjonen Østerrikes langrennsløpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell. Overfor ORF bekreftet langrennssjef Markus Gandler opplysninger i Kronen Zeitung om at det dreier seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinten Norge vant.

Også to utøvere fra Estland og en fra Kasakhstan er pågrepet. Da 15 kilometer klassisk kom i gang, manglet Kasakhstans stjerneløper Aleksej Poltoranin på start, i likhet med Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv fra Estland. Veerpalu er for øvrig sønn av Andrus Veerpalu, som er Poltoranins trener.

Offisielt er det ikke bekreftet at disse utøverne uteble fordi de er pågrepet.

Koordinert aksjon

ARD-reporter Hajo Seppelt, som spesialiserer seg på doping og korrupsjon i idretten og har vært ledende i avsløringer blant annet av den statsstøttede russiske dopingen, var den som først meldte om politiaksjonen. Han skrev på Twitter at østerriksk og tysk politi i en koordinert aksjon slo til flere steder samtidig både i Seefeld og i Erfurt.

De første meldingene gikk bare ut på at det var aksjonert mot flere lag i Seefeld. Norge fikk ikke besøk.

– Ingen har vært hos oss, forsikret Norges landslagslege Øystein Andersen overfor NTB.

Politiet kunne på pressekonferansen ikke utelukke at flere enn de fem pågrepne utøverne er involvert, men de sa at de ikke har indikasjoner på at andre land enn de tre nevne er innblandet. Politiet ville ikke bekrefte navnet på de pågrepne løperne.

Østerrikes norske landslagstrener Trond Nystad sa til ORF at han føler seg lurt. Han utfordret de avslørte løperne til å legge alle kort på bordet og utpeke bakmennene.

Peter Schröcksnadel, som er president i Østerrikes skiforbund, uttalte i en pressemelding at det ikke er noen indikasjon på et noen i forbundet har vært involvert i dopingsaken. Likevel sa han vil gå inn for en «fullstendig omorganisering» av langrennssporten etter denne sesongen.

Begjær etter gull

Seppelt melder at etterforskningen har sammenheng med uttalelser den tidligere dopingdømte østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr kom med i ARD-dokumentaren «Die Gier nach Gold» (begjæret etter gull) i januar.

Dürr fortalte i dokumentaren at han fikk hjelp fra Tyskland til å drive med bloddoping.

Doping rammes av straffeloven både i Østerrike og Tyskland, og særlig østerriksk politi har tidligere vært svært aktivt med aksjoner mot dopingmistenkte utøvere og lag.

Ut over de fem løperne og de to som ble pågrepet i Erfurt er to tyskere pågrepet i Seefeld som «medlemmer av kriminelle organisasjoner».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.