Terrorangrepet som endte i varehuset Åhléns er blitt en tankevekker for hele den nordiske handelsnæringen.

Sveriges travleste handlegate, der fire mennesker døde fredag, har vært folketom det meste av helgen. Etter hvert som sperringene trekkes tilbake, gjenopptas folkestrømmen. Fortsatt ligger et slør av sorg over gaten.

Flere hundre ansatte i kjedebutikkene rundt Drottninggatan får nå oppfølging for inntrykkene de ble utsatt for. Mange ble holdt tilbake i flere timer før det var trygt å forlate arbeidsstedet. 

En norsk kvinne som jobber på hovedkontoret til H&M, tvers over gaten fra Åhléns-varehuset som ble rammet, står og ser nedover gaten der lastebilen endte sin ferd.

– Mange av mine kolleger hadde direkte utsyn til det som skjedde. Det er vanskelig å forklare det vi opplevde.

Faren til en 19 år gammel butikkansatt forteller hvordan datteren har fått en psykisk knekk.

Etter at redselen og panikken hadde lagt seg, var det tid for sorgbearbeidelse i Sveriges travleste handlegate Drottninggatan. Utover søndagen begynte folkelivet å vende tilbake til normalen.
Etter at redselen og panikken hadde lagt seg, var det tid for sorgbearbeidelse i Sveriges travleste handlegate Drottninggatan. Utover søndagen begynte folkelivet å vende tilbake til normalen. (Foto: Linus Sundahl-Djerf)

– Hun hørte lyden av lastebilen og alle som skrek. Panikken spredte seg, og nå har hun det tungt, sier faren.

Vanskelig å beskytte seg

Den nye bølgen «low tech»-angrep setter næringslivet overfor helt nye sikkerhetsavveininger. Virksomhetene må ikke bare ta hensyn til egne ansatte, men må også ta hensyn til sikkerheten til kunder og ta stilling til ytre sikringstiltak og forsterket vakthold.

Toppsjefen i den svenske varehuskjeden Nordiska Kompaniet (NK), Mattias Nygårds, erkjenner at slike angrep er vanskelig å beskytte seg mot.

– Angrepet var en forferdelig hendelse og våre tanker går først og fremst til de direkte berørte og deres nære. Vi kjenner også sterkt med Åhléns, som ble sluttdestinasjon for det avskyelige angrepet. Etter det vi vet etter at flere europeiske byer har hatt lignende angrep, så er denne typen angrep vanskelig å beskytte seg mot.

Meldinger om skuddvekslinger og falske rykter fikk redselen til å bre seg i Stockholm fredag. Store restaurantkomplekser hentet inn vektere som et tiltak for at situasjonen ikke skulle komme ut av kontroll. 

Brutal kriminalitetsutvikling

Langs ruten lastebilen passerte har norske Varner butikker som Cubus og Bik Bok. Også norske kjeder som Elkjøp og hotellkjeden Choice som er lokalisert i umiddelbar nærhet. Choice-hotellene i området var blant dem som umiddelbart innført adgangskontroll og sjekk av bagasje mens gjerningsmannen ennå ikke var pågrepet.

– Vårt varehus i sentrale Stockholm ble umiddelbart stengt etter hendelsen fredag, og ansatte dro hjem etter hvert, sier Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitsch.

En brutal ransbølge hvor innbruddstyvene kjører ned inngangsdørene med store hjullastere har gjort at Elkjøp/Elgiganten allerede har styrket sikkerheten.

Under terrorangrepet for syv år siden, detonerte det en bombe utenfor denne kiosken. Fredag etterlot lastebilen seg et kaos på utsiden. Cem Senol bor 50 meter fra Drottninggatan og er ikke overrasket over at gaten er et terrormål.
Under terrorangrepet for syv år siden, detonerte det en bombe utenfor denne kiosken. Fredag etterlot lastebilen seg et kaos på utsiden. Cem Senol bor 50 meter fra Drottninggatan og er ikke overrasket over at gaten er et terrormål. (Foto: Linus Sundahl-Djerf)

– I tillegg opplever vi mye mer ran med pistol inne i kjøpesentrene i Sverige. Spesielt i deler av Stockholm, hvor politiet ofte står maktesløse. Dette er ikke terror, men det er likevel skremmende og det gjør at vi er godt forberedt for alle hendelser.

I Norge har Nasjonal sikkerhetsmyndighet i samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet laget en veileder med en rekke råd. Ett av rådene, når alle andre muligheter anses som utelukket, er å angripe gjerningsmannen.

Nekter å stenge

Åhléns' gjenåpning har skapt reaksjoner. Kjeden tar nå selvkritikk for å ha annonsert med røykskadesalg i forbindelse med gjenåpningen.

–Vi ble forblindet av vår iver for å åpne raskt, sier Åhléns-sjef Gustaf Öhrn til Aftonbladet.

Mange av de store varehusene og en rekke restauranter i området valgte å holde stengt.

Butikkeier Owe Carlsson nektet å stenge jeansbutikken selv om den lå bak sperringen som er bevoktet av politiet.

– Men jeg bestemte meg for at vi skal jeg holde åpent i dag uansett hva som har hendt, sier Carlsson.

Owe Carlsson holder klesbutikken sin åpen selv om den ligger bak politisperringen. – Men jeg bestemte meg for at vi skal jeg holde åpent i dag uansett hva som har hendt.
Owe Carlsson holder klesbutikken sin åpen selv om den ligger bak politisperringen. – Men jeg bestemte meg for at vi skal jeg holde åpent i dag uansett hva som har hendt. (Foto: Linus Sundahl-Djerf)

– Hadde vi blitt tvunget til å stenge, så hadde vi selvsagt gjort det. Kundene har vært positive. Folk vil tilbake til det vanlige livet, sier Linda Berglund som driver skobutikken Sko Uno like over gaten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.