Det har gått fem år siden Økokrim tok ut tiltale i den største skatteunndragelsessaken av sitt slag noensinne. Rolf Gunnar Hultin (73) og forretningskompanjongen Terje Oddvar Steinsland (70) ble tiltalt for unndragelse av til sammen 28,5 millioner kroner gjennom Skattefunn-ordningen.

Forskningsprosjektene skulle angivelig finne sted i Dubai, med lokal arbeidskraft, men ifølge Økokrim var både prosjektene og kostnadene fiktive.

Både Hultin og forretningskompanjongen nektet straffskyld og unnlot å møte i rettssaken mot dem i 2018. Begge har vært etterlyst internasjonalt av Økokrim og ble arrestert da de landet på Gardermoen 8. september.

Skatteetaten har valgt å forfølge Hultins familie med et samlet krav mot Hultins kone, datter og svigersønn på rundt 18 millioner kroner. På toppen kommer renter og saksomkostninger. Det er tatt arrest i boligen og kontoer tilhørende alle tre.

Var forbilde

Bakgrunnen for Skatteetatens krav er at de tre familiemedlemmene alle hadde sentrale posisjoner enten som eier, styreleder, styremedlem og/eller daglig leder i 12 selskaper i perioden 2005 til 2014. Økokrim mener de 12 selskapene ble brukt i et system der en diktet opp forskningsutgifter i De forente arabiske emiratene, og på den måter fikk utbetalt penger fra skattefunnordningen i Norge.

Datteren (40), som er utdannet sykepleier, tegnet i retten onsdag et bilde av en hjelpsom, men også bestemt, far.

– Pappa har vært den store tryggheten min. Jeg har stolt 100 prosent på ham. Han har hjulpet meg med mye og alltid stilt opp, forklarte hun.

På spørsmål om hvilken kompetanse hun hadde som gjorde at hun skulle inn i styrene i farens selskaper, svarte hun at hun ikke hadde slik kompetanse.

– Men da han trengte norske styremedlemmer, følte jeg sammen med resten av familien behov for å stille opp. Jeg stolte på pappa. Han sa det ikke skulle være noen jobb. Han skulle ta seg av alt. Jeg gjorde det for å være grei.

– Vurderte du å si nei til å være i styret, spurte advokat Lasse Johnsen.

– Nei, han er jo veldig bestemt og egenrådig og sa han skulle fikse alt. Du diskuterer ikke med pappa. Det blir ubehagelig om han blir irritert, sa hun, og forklarte at hun i likhet med mannen og moren signerte en rekke papirer når de møtte faren.

Brøt kontakten

– Jeg har stolt helt blindt på han. Det er helt absurd for meg at det skulle være noe galt. Den pappaen som beskrives i denne saken, er ikke den pappaen jeg kjenner.

På spørsmål fra advokaten om hva slags relasjon hun har til sin far i dag, ble det en lang pause.

– Jeg har måttet bryte kontakten med ham. Fordi han har satt oss i denne situasjonen, og ikke tatt ansvar, svarte hun gråtkvalt.

– Vi har betalt en veldig høy pris som familie. Vi har ingen mulighet til å møte noe som helst økonomisk. Vi har så lite stabilitet og trygghet og nå risikerer vi å miste hjemmet vårt. Som jeg sa fra første dag i politiavhør; alt dette må bare være en misforståelse. Jeg forstår ingenting av dette, sa hun.

Advokatfullmektig Philip Mirzai Dang (til venstre) og partner Goud Helge Homme Fjellheim fra advokatfirmaet Haavind representerer Skatteetaten i søksmålet mot de tre familiemedlemmene til Rolf Gunnar Hultin.
Advokatfullmektig Philip Mirzai Dang (til venstre) og partner Goud Helge Homme Fjellheim fra advokatfirmaet Haavind representerer Skatteetaten i søksmålet mot de tre familiemedlemmene til Rolf Gunnar Hultin. (Foto: Tomm W. Christiansen)

– Lurt meg

Hultins kone (71), som er minstepensjonist, sa i retten at hun aldri har hatt noen grunn til å tvile på mannen hun har kjent i 51 år.

– Og dere er fortsatt gift?, spurte advokat hennes, Lasse Johnsen.

– Ja.

– Og dere har kun en datter sammen?

– Ja.

– Det var han som var sjefen, sa hun, og la til at hun signerte de papirene hun ble bedt om å signere.

– Han mente han hadde den beste kompetansen. Han sa han kunne alt, og jeg visste jo han kunne alt, så tenkte ikke noe mer på det. Han laget alle styrepapirer, så møttes vi i familien, og så skrev vi under. Så fortalte han gjerne litt om hva som skjedde i disse selskapene, men det syntes jeg ikke var særlig interessant.

– Når du nå sitter i retten med erstatningskrav på mange millioner kroner – var han til å stole på, spurte advokat Johnsen.

– Nei, jeg er sånn passelig irritert på at han har dratt meg inn i dette. Jeg har vel vært litt dum. Jeg synes det er vanskelig se for meg at gården som har vært i familien siden 1700-tallet skal bli tatt fra meg. Han har lurt meg opp i stry, sa hun.

DN har spurt Rolf Gunnar Hultins advokat, Lars Faye Ree, om Hultin ønsker å kommentere at kona mener hun er lurt opp i stry.

– Det må jeg sjekke med min klient, og det er ikke så lett akkurat nå, sier Ree til DN ved lunsjtider onsdag.

Torsdag morgen møter varetektsfengslede Rolf Gunnar Hultin i tingretten for å vitne i saken Skatteetaten har anlagt mot familien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.