To menn i 60-årene fra Kristiansand står tiltalt for å ha svindlet 36 millioner kroner til Dubai.

Mandag 5. mars begynner Økokrim-saken i Kristiansand tingrett – hvis de tiltalte dukker opp.

For Økokrim frykter at mennene, som har bodd i Dubai i en årrekke, ikke vil møte i rettssaken i Norge. Derfor har Økokrim fått en internasjonal arrestordre, skriver Fædrelandsvennen torsdag.

– Vi får som regel tak i personer som er satt under tiltale, så dette blir litt som å stikke hodet i sanden, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng til avisen.

– Vi har sendt tiltalene til en postboksadresse i Emiratene, men har fått brevene i retur.

De tiltalte har ikke erkjent straffskyld.

Sa de drev forskning

Rettssaken som nå er satt i spill er den første store straffesaken om Skattefunn-svindel.

Økokrim mener mennene svindlet til seg millionene ved å påstå overfor skattemyndighetene at de drev forskning- og utviklingsarbeid i Dubai.

– De stiftet selskaper i Norge og opplyste at de hadde rett til Skattefunn-fradrag for kostnader til forskning og utvikling.Vi mener at 36 millioner kroner er urettmessig utbetalt, uttalte Nordeng til DN da tiltalen ble kjent i november.

– Vi mener at 36 millioner kroner er urettmessig utbetalt, sier førstestatsadvokat i Økokrim Petter Nordeng.
– Vi mener at 36 millioner kroner er urettmessig utbetalt, sier førstestatsadvokat i Økokrim Petter Nordeng. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Forskningsrådet godkjente søknadene fra de to kristiansandernes selskaper. Deretter ble en oversikt over lønns- og prosjektkostnader hvert år bekreftet av revisor og sendt inn til skattemyndighetene. Skattemyndighetene utbetalte 20 prosent av prosjektkostnadene ved skatteoppgjøret hvert år.

– Så vidt vi er kjent med, ble prosjektene ikke gjennomført, sier Nordeng.

Kan bli sittende fast i Dubai

Arrestordren er utstedt via Interpol, den internasjonale organisasjonen for kriminalpolitisamarbeid.

I kjennelsen om arrestordre mot den ene av de to skriver tingretten at «siktedes opptreden forut for straffesaken gjør at retten finner at det er konkrete holdepunkter som gir grunn til å frykte at siktede vil unndra seg hovedforhandlingen».

Siden Norge ikke har noen utleveringsavtale med Emiratene, er det usikkert om mennene vil bli pågrepet. Men fordi Norge har utleveringsavtale med mange land, vil mennene ha vanskelig for å reise ut av Emiratene uten å bli pågrepet.

Den ene av de to står tiltalt for skatteunndragelse av ti millioner kroner, den andre står tiltalt for unndragelse av 26 millioner kroner og medvirkning til unndragelse av de ti millionene. Økokrim mener de uriktige utbetalingene fant sted hvert år i ti år fra 2005.

Det var Skatteetaten som først varslet politiet om mistanke om at angivelige forsknings- og utviklingskostnader ikke var reelle. I 2014 ble det gjort ransaking på flere adresser i Kristiansand, og fem personer ble siktet. Økokrim har siden frafalt siktelsen mot tre av disse.(Vilkår)

DNs børskommentator advarer om kursfallet som bør skremme kreditorene i Norwegian
01:47
Publisert: