I syv år har EAM Solar kjempet en beinhard kamp mot selgerne av en rekke solkraftverk i Italia.

EAM Solar kjøpte flere solparker i Italia som inngikk i italiensk subsidieordning, og hadde garanterte inntekter i 20 år.

Etter kjøpet viste det seg at solcellene ikke var produsert i EU, men i Kina, og merket som om de var produsert i EU. Dermed ble kraftverkene kastet ut av den italienske subsidieordningen. Dermed ble også forutsetningen for EAM Solars kjøp av solparkene brutt.

Kraftverkene ble deretter stengt. Og EAM Solar har tapt store deler av investeringen.

I april 2019 ble fem personer dømt til fengselsstraffer på mellom tre og fem år for subsidiebedrageriene.

Investeringsselskapet og de tiltalte ble dømt til en midlertidig betaling på fem millioner euro. Endelig erstatningsbeløp skal fastsettes i sivil domstol ved endelig dom.

Nå har en ankedomstol i Milano i Italia frikjent de som ble dømt i forrige instans av rettssaken, skriver EAM Solar i en børsmelding onsdag.

Ankedomstolen har også omgjort kjennelsen om at selgerselskapet var økonomisk ansvarlig for de to hovedmennenes handlinger.

Anker dommen

EAM Solar vil komme tilbake med en oppdatering om saken i nær fremtid, ifølge børsmeldingen.

– Avgjørelsen er ikke endelig og vil bli anket, skriver EAM Solar i meldingen.

Viktor E. Jakobsen, administrerende direktør i EAM Solar, sier følgende til DN onsdag kveld:

– Vi var veldig fornøyd med dommen fra første instans. Vi har kun mottatt beslutningen, den er helt uten begrunnelse, vi vet dermed ikke årsaken til frikjennelsen av de tiltalte. Domstolen har 90 dager på seg før de må publisere den. Vi vil så klart anke dommen.

Skulle investere i den grønne økonomien

Med penger fra Norges rikeste familier skulle Viktor Jakobsen og EAM Solar kjøpe solcelleparker over hele Europa og investere i den grønne økonomien.

– Private investorer med kort horisont skal ikke investere i solkraft. Det er en industri som bør og skal ha langsiktige investorer, som pensjonsfond og livsforsikringsselskaper. Det var det vi skulle legge til rette for, har Jakobsen tidligere uttalt til DN om satsningen.

Selskapet har tidligere oppgitt at de samlede tapene som følge av at de fleste solparkene EAM Solar hadde kjøpt ble kastet ut av subsidieordningen er på over to milliarder kroner.

– Slik vi ser det er vi utsatt for et investorbedrageri, som er utført av ledelsen i et statlig energiselskap. Et bedrageri overfor norske investorer, sa Jakobsen i juli 2019. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.