– Det er ingenting om tilsa at vi gjorde noe galt. Vi tjente riktignok noe penger, men det kan ikke være helt ulovlig det heller, sier eiendomsmilliardær Edgar Haugen til DN.

Tirsdag møtte han i Oslo tingrett. Haugen er saksøkt for å ha kjøpt fire leiligheter til underpris i 2015 og 2016. Haugen kjøpte leilighetene, tre i Oslo og en på Fornebu, av en eldre kvinne «off market» uten bruk av megler.

Kvinnen døde tidligere i år og det er hennes datter Anette Langaas, den eneste etterlatte, som representerer henne i søksmål mot Haugen. Hun krever 8,22 millioner kroner i erstatning.

Langaas mener leilighetene ble solgt til betydelig underpris, og reagerer på at enkelte av leilighetene ble solgt videre til en venn av Haugen gjennom blankoskjøter. Blant annet ble en leilighet solgt videre billigere enn den avdøde opprinnelig kjøpte den for i 2009.

Forsøkte å få moren umyndiggjort

Da Langaas forklarte seg, spurte hennes advokat Fredrik Berg om hvorfor hun hadde valgt å følge opp saken.

– Jeg synes det skal komme for en dag at man ikke kan gjøre en avtale som har så stor ubalanse i maktforholdet mellom parter, svarte hun.

Stridens eple dreier seg om hvorvidt moren skal ha blitt villedet av en mellommann til å selge leiligheter til Edgar Haugen til lavere enn markedspris, og om Haugen burde ha sagt nei. Anette Langaas sa i retten at hun forsøkte å få moren midlertidig umyndiggjort. Moren var 69 år da hun gikk bort og var før dette inne til medisinsk vurdering, men ble erklært frisk.

Mellommannen

Det var den avdøde kvinnens eksforlovede som tok kontakt med Haugen i 2015. Han var en gammel kunde av Haugen da Haugen var bilforhandler på midten av 90-tallet. Han ringte eiendomsinvestoren og sa at hans forlovede ville selge en leilighet.

– Jeg var ikke spesielt interessert. De fleste vet at jeg er ganske på når jeg først er på. Jeg bruker en time til to dager på bestemme meg. Det tok bortimot seks måneder før jeg gjorde noe her, sa Haugen.

Anette Langaas mente Haugen og mellommannen var venner, og at moren ble villedet av hennes forlovede som fikk 100.000 kroner i «finders fee» for leilighetene som Haugen kjøpte.

– Hun sitter og sier at vi er gode venner. Det var første gang han kontaktet meg siden 1995 og han måtte beskrive hvem han var. Jeg er ikke uvenn med ham, men jeg vet ikke hvem kona hans er, hvor han bor, eller hva slags bil han kjører, sa Haugen.

– Følte du han presset deg, spurte advokat Berg.

– Nei, det gjorde han ikke. Det hadde han ikke klart heller, svarte Haugen smilende.

En kjekk milliardær

Langaas forklarte i retten at moren flere ganger hadde sagt at hun skulle selge leilighetene, men ville ikke si hvem hun skulle selge til, annet enn at det var en kjekk milliardær. Langaas reagerte på at Haugen umiddelbart etter kjøpet solgte et par av leilighetene videre til en venn gjennom blankoskjøter.

– Jeg spurte om å få blankoskjøte. Det er ikke noe ulovlig med det. Da slapp jeg å betale 275.000 i dokumentavgift. Ved å selge til ham slapp jeg også 300.000 i meglerprovisjon, sa Haugen, som mener det nærmest var den eneste måten å tjene noe på eiendomskjøpet.

– Jeg satt igjen med 700.000 etter skatt og så skal jeg betale åtte millioner i erstatning. Jeg følte at dere prøvde å presse meg ut. Neste steg var å politianmelde meg, sa Haugen mens han så på Langaas.

Anmeldelsen mot Haugen ble henlagt da ingen straffbare forhold ble bevist.

– Her er det to parter som har hatt identisk informasjon. De har sett leilighetene og de har hatt takster. Og (kvinnen som solgte, red.anm.) har vært helt klar over hva hun i sin tid kjøpte leiligheten for, helt klar over hva takstene sa og har vært helt klar over hva hun solgte leilighetene for, sa Haugens advokat Ole Rasmus Asbjørnsen.

Ifølge advokat Fredrik Berg ønsket Anette Langaas å løse saken mellom de to.

«Saksøker ønsker rettsmekling, men saksøkte finner ikke rettsmekling hensiktsmessig da det har vært dialog mellom partene tidligere uten at dette førte frem», heter det i rettsboken fra rettssaken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Slik lager du din egen fastrente
01:42
Publisert: