Rett ved siden av Kunstnernes Hus, langs Slottsparken i Oslo, ligger en staselig hvit bygård. For litt over to år siden kjøpte Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse eiendommen i Wergelands gate 21 for litt under 150 millioner kroner.

– Etter kjøpet ble det oppdaget alvorlige mangler ved fasader og tak, og det er fremsatt krav om prisavslag og erstatning for utbedringskostnadene, sier pensjonskassens advokat Morten Andresen.

Nå saksøker hans klient selgerne av eiendommen, og krever 12 millioner kroner.

Kjente fjes

Blant selgerne er det flere kjente investorer. Blant andre eiendomsmillionær Paal Hveem og Bikbok-gründer Karstein Gjersvik og deres selskaper. DN har vært i kontakt med Gjersvik. Han vil ikke kommentere saken.

– Det er vår advokat Terje Mathisen som har denne for oss, skriver Gjersvik i en tekstmelding.

Mathisen mener kravet fra pensjonskassen er urimelig.

– De hadde full innsikt i det de kjøpte. Det forundrer meg sterkt at de sier at eiendommen er i dårligere stand enn forventet. Det sier seg selv at en pensjonskasse gjør en grundig vurdering før man gjennomfører et sånt kjøp. Om man er uenig i sin egen vurdering to år senere, får det være deres sak, sier advokaten.

Vil ikke kommentere

Mathisen mener eiendommens tilstand ble godt informert om på forhånd.

– Mine klienter finner kravet så uriktig at vi ikke er interessert i å diskutere et forlik engang. De har gjennomført en full undersøkelse av eiendommen. Den er også i bedre stand enn hva de hevder at den er, sier han.

Morten Andresen ønsker ikke å kommentere motpartens uttalelser.

– Det vil bli gjort under forhandlingene senere i år, sier han.

Rettssak i desember

Gjersvik var med på å grunnlegge kleskjeden BikBok på slutten av 70-tallet. Kjeden ble etter hvert solgt videre, og er nå en del av Varner-gruppen. Hveem er en kjent investor som har tjent seg rik på blant annet eiendom. Han har ikke besvart DNs henvendelse.

Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse forvalter pensjonene til arbeidstagere tilknyttet fylkeskommunen. Ved utgangen av 2017 hadde pensjonskassen 7500 medlemmer og en forvaltningskapital på 3,6 milliarder kroner.

Det er satt av to dager i Oslo tingrett til eiendomsstriden. Partene skal møtes til hovedforhandlinger i starten av desember. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Beaujolais til begjær
Dette er vinen som gir beaujolais en ny mening.
01:17
Publisert: