Borgarting lagmannsrett opprettholder nå Asker og Bærum tingretts dom på 120 dagers fengsel for Arne Vigeland, men gjør hele straffen ubetinget.

Konflikten ble brettet ut i nasjonale medier i april 2014 da en halvdel av Wenche og Roger Waages uthus fra 1947 ble fjernet på ordre fra Arne Vigeland. Vigeland mente uthuset, som familien Waage brukte som gjestehus og hytte, var delvis oppført på en tomt han i nyere tid hadde kjøpt.

Strengere og strengere

45-åringen ble tiltalt for grovt skadeverk etter å ha fjernet halve uthuset. Han ble også tiltalt for å ha fjernet en nesten 70 år gammel steinmur som tilhørte brødrene Walther og Helge Medin. Waage og Medin er naboer av Vigeland i Vendelfaret på Nesøya i Asker utenfor Oslo.

I første rettsrunde i straffesaken i Asker og Bærum tingrett forklarte Vigeland at han mente han hadde rett til å fjerne deler av uthuset fordi det sto på hans tomt. Da ble halvparten av straffen – 60 dagers fengsel – gjort ubetinget.

Tingrettens dom på 120 dager var dobbelt så streng som aktors påstand. Nå har lagmannsretten kommet frem til en enda strengere dom, siden Arne Vigeland må i fengsel i 120 dager.

Vigeland må også betale 410.000 kroner i erstatning til naboen, samt 224.000 kroner til If Skadeforsikring.

«Er vant til å stå på mitt»

Nesøya-bosatte Arne Vigeland omtalte seg selv som en som er vant til å stå på sitt, da han forsvarte seg mot tiltalen om grovt skadeverk etter uthuskappingen på Nesøya i tingretten i mai i fjor.

Under sin frie forklaring omtalte han en av naboene som «en vanskelig person», før han gikk over til å karakterisere seg selv.

– Jeg er heller ikke en lett person. Jeg er vant til å stå på mitt. Jeg er metodisk og systematisk. Jeg bruker ikke vold. Jeg bruker penn, papir og pc, sa Vigeland.

Siden Vigeland fikk fjernet den delen av naboens uthus som han mente kom i konflikt med hans eiendomsrett, har han og de fornærmede i saken vært i stadige rettssaker. I hovedsak har Vigeland tapt sakene, og er blitt idømt å betale naboenes saksomkostninger.

Vigeland bestridte at han har gjort seg skyldig i grovt skadeverk da han engasjerte entreprenørfirma for blant annet å fjerne deler av naboens uthus.

– Det er ikke kuttet i to deler. Det er tatt ned plank for plank. Byggematerialene er fjernet. De er levert pent stablet til eier, fortalte Vigeland da aktor, politiadvokat Knut Christian Braae-Johannessen, konfronterte han med hendelsene våren 2014, da Vigeland bedrev det han selv karakteriserte som opprydning på tomten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hey, Mercedes! Take me home!
Nå kan du snakke med minstemann i Mercedes-søskenflokken, A-klasse. Se hvordan det gikk i vår test.
01:48
Publisert: