De to tidligere Sorbonne-eierne Eirik Hokstad og Asgeir Steinsland Hansen er arrestert og siktet for grov økonomisk utroskap. Gjennom flere selskaper og under merkenavnet Sorbonne drev Hokstad og Hansen med «luksusutleie» av hybler til studenter i Bergen.

For to år siden havnet de to investorene på kant med hverandre, og det ble et bittert brudd hvor blant annet Hokstad beskyldte Hansen for å ha tappet deres felleseide selskaper for verdier.

Flere av selskapene i Sorbonne-systemet har det siste året gått konkurs eller blitt tvangsoppløst.

Pågrepet mandag morgen

Denne uken kom det nye problemer for den tidligere duoen. Politiet i Bergen og skattemyndighetene har etterforsket Hokstad og Hansen i flere år, og mandag morgen ble de to pågrepet.

Det var BA (krever abonnement) som først omtalte saken. Avisen erfarer at politiet har bedt om varetektsfengsling på grunn av bevisforspillelsesfaren.

DN er kjent med at politiet slo til mot flere steder, og at det ble tatt beslag i datamateriale. Hokstad og Hansen har vært i varetekt siden mandag. Etter et fengslingsmøte onsdag formiddag blir det torsdag avgjort om de kan holdes fengslet lenger.

Ser på interntransaksjoner

Grunnlaget for siktelsen om grov økonomisk utroskap er en rekke kjøp og salg av eiendommer som skal ha vært gjort internt i Sorbonne-systemet.

Et sentralt spørsmål er om takstene på eiendommer som er solgt har vært for høye, og om handlene har skjedd på forretningsmessige vilkår.

Hansen og Hokstad skal ha hatt flere ulike roller i selskapene de eide. Eiendommer skal ifølge politiet ha vært solgt mellom ulike selskaper i Sorbonne-systemet, slik at verdien har økt. Dette skal i neste omgang ha gitt eiendomsinvestorene økt egenkapital, og mulighet for økte banklån.

Politiet skal blant annet ha sett på et tilfelle hvor man mener at verdien på en eiendom gjennom interne transaksjoner økte med ti millioner kroner på én dag.

– Motsetter seg fengsling

Advokat og partner Erik Ulvesæter hos Advokatfirmaet Elden i Bergen representerer Eirik Hokstad. Ettersom fengslingsmøtet onsdag ble holdt for lukkede dører – og kjennelsen vil bli unntatt offentlighet – er det begrensninger for hva Ulvesæter kan gi av informasjon.

– Det jeg kan si er at min klient motsetter seg fengsling og at han mener det ikke er grunnlag for dette. Det har vi argumentert for i retten, sier Ulvesæter.

DN har også vært i kontakt med advokat Chriss Bjorøy i Advokatfirmaet Riisa & co, som er oppnevnt som forsvarer for Asgeir Steinsland, ifølge Bergen tingrett. Bjorøy sier han ikke vil kommentere saken – eller om han representerer Steinsland.

Concierge for studenter

Hokstad og Steinsland var lenge på vei mot himmelen i eiendomsmarkedet mellom de syv fjell. De kjøpte opp en rekke bygårder, pusset dem opp og leide ut i «high-end»-markedet gjennom merkenavnet Sorbonne. Studentene – gjerne fra BI, NHH eller juridisk fakultet – hadde også døgntilgang på en egen concierge.

Men sommeren 2015 havarerte altså samarbeidet for eiendomsduoen, som siden har ligget i konflikt.

Grov utroskap har en strafferamme på inntil seks års fengsel, og medvirkning tilsvarende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mange drept av bilbombe i Kabul
Minst 49 mennesker er bekreftet døde og over 300 er såret etter selvmordsangrepet i Kabul, opplyser afghanske myndigheter. Den kraftige bilbomben gikk av onsdag morgen i Kabuls ambassadestrøk, like ved den tyske ambassaden.
00:42
Publisert: