Mandag ettermiddag var det Petter Smedvig Haglands tur til å forklare seg i retten. Smedvig Hagland er saksøkt av Acta-gründer Alfred Ydstebø for 130 millioner kroner. I Stavanger har Smedvig Hagland etablert selskapet The Property Group sammen med Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim. Andersen og Mjeldheim er også saksøkt for 130 millioner kroner av Ydstebø.

I retten i går kommenterte for første gang Petter Smedvig Hagland bruddet i familien Smedvig, som ledet til at han i dag forvalter en formue på flere hundre millioner kroner i det heleide selskapet Petrus. Smedvig Hagland tok selv kontrollen over selskapet Petrus, og fikk skiftet ut onkelen Peter Smedvig.

– Det var en uoverensstemmelse med det styret jeg hadde. Det var uenighet i familien. Min onkel var styreformann, fortalte Smedvig Hagland.

I dag er det onkelens datter Anna Margaret Smedvig som forvalter familieformuen på rundt 11 milliarder kroner fra London. Til å hjelpe seg med forhandlingene med familien fikk Petter Smedvig Hagland inn advokat Ernst Ravnaas.

– Han hadde pondus. Det trengte jeg da, sa Smedvig Hagland.

Overfor Dagens Næringsliv ønsker ikke Smedvig Hagland å utdype hva familiekonflikten dreide seg om.

Selv anslår Smedvig Hagland at han fikk med seg rundt 700 millioner kroner da han ble løst ut av familieselskapene. I dag er Smedvig Haglands selskap Petrus eid av fire truster på Jersey. Disse er nå i ferd med å bli løst opp.

Kamp om hotelltomt

Striden mellom investorene står om hotellet Alstor utenfor sentrum av Stavanger. Begge parter ønsket å utvikle hotellet og tomten som et eiendomsprosjekt. Ydstebø mener at Petter Smedvig Haglands selskap Petrus snappet eiendommen foran nesen hans. Ydstebø mener at han allerede hadde en avtale om kjøp av eiendommen.

Samtidig mener Alfred Ydstebø at Kjetil Andersen har brutt en konkurranseavtale som han undertegnet da han sluttet i Ydstebøs selskap, Base Property. Dermed hevder Alfred Ydstebø at Andersen har gått bak ryggen på ham og forhandlet frem en avtale for sin nye eiendomspartner, Petter Smedvig Hagland. Smedvig Hagland avviser alle anklager fra Ydstebø.

Harde anklager mot Ydstebø

Før Smedvig Hagland startet sin forklaring mandag, var det Thomas Mjeldheim som ble grillet av Ydstebøs advokat, Fredrik Gisholt. En rekke dokumenter vinteren og våren 2016 viser at Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim jobbet med Alstor-prosjektet. Andersen har innrømmet at han brøt konkurranseklausulen han hadde med Alfred Ydstebø. Mjeldheim syntes det var «helt ok» at han selv jobbet med Alstor selv om han var ansatt i TPG, som var et felleseid selskap mellom ham, Kjetil Andersen og Petter Smedvig Hagland.

I retten uttrykte Mjeldheim stor skuffelse over Ydstebø, som han før saken regnet som venn og mentor.

– Jeg hadde blødd for drakten og stått gjennom alle stormer for Alfred. Og så gjør jeg noe som han ikke liker så godt, og da er plutselig ingenting greit, sa Mjeldheim.

Og videre:

– Jeg mistenker Alfred for å kjøre denne saken så hardt og så lenge at han oppnår at vi går konkurs. Dermed vil han være kvitt en stor konkurrent, sier Mjeldheim.(Vilkår)