Siste: Saken som startet i Oslo tingrett tirsdag ble ikke avviklet som planlagt (se nederst).
Misbruk av sensitive opplysninger og informasjon på avveie er blant temaene når en patentkrangel mellom de to kartonggigantene Tetra Pak og Elopak skal rulles opp for Oslo tingrett denne uken.

Spørsmålet er om det svenske kartongimperiet Tetra Pak, eid av den styrtrike Rausing-familien gjennom et holdingselskap i Sveits, har forgrepet seg på patenter som norske Elopak -kontrollert av Johan H. Andresen og hans investeringsselskap Ferd - har sikret seg.

Elopak mistenker at Tetra Pak har fått tilgang til sensitive opplysninger om en drikkekartong gjennom den tidligere innkjøpssjefen i meierikonsernet Tine, Hårek Skotnes, ifølge rettsdokumenter.

I februar 2017 avdekket DN tette forbindelser mellom Skotnes og Tetra Paks toppselger i Norge, Tom Bjøre. DN kunne fortelle at Tetra-toppen betalte for 145 middager og dro på en rekke utenlandsreiser sammen med den tidligere Tine-sjefen. Ifølge ledelsen i Tine var de ikke klar over den hyppige kontakten mellom de to. De to er nå tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon, og straffesaken kommer opp for retten senere i høst. Begge har nektet straffskyld.

Kartongkameratene

Les DNs dokumentar

Klikke her

Sensitiv informasjon

Tetra Pak har vedtatt et forelegg på tre millioner kroner i forbindelse med korrupsjonssaken. Elopak mener dette viser at Tetra Pak har noe å skjule.

«Det har formodningen mot seg at Tetra ellers ville ha vedtatt det omtalte forelegget på tre millioner om ikke opplysninger fra korrupsjonstiltalte Bjøre var blitt formidlet videre i Tetra-systemet», skriver Elopaks advokat i sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett.

I en fersk kjennelse har Elopak fått rettens medhold i at erkerivalen Tetra Pak må legge frem eventuell dokumentasjon som er rettstridig mottatt og benyttet når de selv har laget sin kartong.

«Det er blant annet grunn til å anta at det har vært utvekslet betydelig informasjon om Elopak, og at Tetra Pak har videreformidlet informasjon mottatt fra Tine internt i Tetra Paks konsern», argumenterer Elopaks advokat ifølge kjennelsen.

Kjennelsen er imidlertid anket til lagmannsretten.

Til tross for at Tetra har betalt forelegget fra Økokrim, har konsernet ikke erkjent straffskyld. Tetra har derimot påpekt at problemet var to personer som ikke klarte å skille mellom sitt vennskap og forretningsmessige forhold, ifølge pressemeldingen som ble sendt ut.

Krangler om Sense-kartongen

Bakgrunnen for konflikten er at Elopak hevder at deres kartong Pure Pak Sense er blitt kopiert i konkurrentens versjon Tetra Rex Infinity.

I saken som innledes i Oslo tingrett tirsdag krever Elopak at Tetra Pak skal slutte å selge produktet Tetra Rex Infinity og betale 1,5 million kroner i erstatning. Tetra Pak på sin side avviser kravet og vil ha refundert saksomkostningene.

– Korrupsjonssaken har ikke relevans for spørsmålet om patentinngrep, eller brudd på markedsføringsloven fordi Infinity ligger for tett opp mot Sense, påpeker Tetra Paks advokat i sitt sluttinnlegg til retten.

Krever innsyn i eposter

Elopak har krevd innsyn i den dokumentasjon som ble gitt til Økokrim og som korrupsjonsforelegget på tre millioner kroner bygger på. Det gjelder blant annet informasjon som stammer fra Elopak, som tilbud, priser, fabrikasjonsmetoder, tekniske data, eposter, referater, presentasjoner og lignende.

Det norskeide selskapet har også krevd å få se hvordan informasjonen som Tine og Tetra Pak eventuelt har delt har blitt distribuert og utnyttet i Tetra Pak.

Retten slår fast at den etterspurte dokumentasjon Elopak har krevd innsyn i er relevant for patentsaken.

«Den etterspurte dokumentasjon vil kunne belyse om og i hvilket omfang Tetra Pak og Tine har utvekslet informasjon om Elopak, benyttet denne med det formål å utnytte Elopak sine løsninger og eventuelt handlet i strid med god forretningsskikk», skriver retten i kjennelsen som er anket.

Tause om saken

Både Tetra Pak og Elopak er svært lite snakkesalige i forkant av patentsaken som starter i Oslo tingrett tirsdag.

– Dette er en sak som står for domstolen, og utover det har jeg ingen kommentar, sier advokat Camilla Vislie i advokatfirmaet Thommessen, som representerer Tetra Pak i striden.

– Elopak ønsker ikke å kommentere saken nå. Vi står foran en rettsbehandling, med muntlige forhandlinger, hvor pressen har anledning til å være tilstede, sier advokat Halvor Manshaus, i advokatfirmaet Schjødt, som fører saken på vegne av Elopak.

Advokat Ann Johnsen og Nadia Hall, som er forsvarere for henholdsvis Skotnes og Bjøre, har ikke besvart DNs henvendelser. Straffesaken mot de to er berammet i slutten av oktober. Hverken Skotnes eller Bjøre ønsker selv å uttale seg til DN.

Avbrøt rettssaken

Siste: Mandag kveld tok rettssaken en ny vending da Tetra la ned en ny påstand som var i tråd med påstanden fra Elopak.

– Dette innebærer at det blir avsagt dom i tråd med Elopaks påstand, altså at man har vunnet saken fullt ut. Tetra Pak har rett og slett ensidig gitt opp hele saken. De har også godtatt det maksimale erstatningsbeløpet som var mulig i saken,, opplyser Elopaks advokat Halvor Manshaus.

Vendingen i saken medfører også at Elopak frafaller kravet om innsyn i bevisene.

Tirsdag kveld kommer Tetra Pak med følgende uttalelse i en pressemelding:

– Etter å ha revurdert vårt globale kommersielle tilbud av kartonger med gavltopp, og etter å ha avsluttet salget av Tetra Rex Infinity-formatet i Norge for en tid siden, ser vi ikke lenger grunn til å bruke ytterligere ressurser på å forsvare oss juridisk mot Elopaks patentkrav. Vi har derfor akseptert Elopaks krav i Norge.

Selskapet påpeker at denne beslutningen gjelder kun for Norge.

– Tetra Paks vurdering er at det kommersielle potensialet til Infinity-formatet er mindre enn kostnadene ved å fortsette å forsvare oss i patentsaken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon (95): - Nå har jeg vært snill gutt veldig lenge
00:26
Publisert: