Denne uken avslører den svenske avisen Dagens Industri at tele- og datakommunikasjonsleverandøren Ericsson har betalt ut nesten 650 millioner kroner i bestikkelser gjennom et intrikat nettverk av suspekte kontoer og konsulentselskaper.

Det er tidligere hemmelighetsstemplede dokumenter fra det amerikanske justisdepartementet (DOJ) som viser at Ericsson hadde en «konto for reiseutlegg» som siden begynnelsen av 1990-tallet var brukt til å smøre statlige telekomoperatører i Kina.

Våren 2007 skal Ericsson blant annet ha tatt regningen for mer enn to ukers «studiereise» for en kinesisk delegasjon til land som Canada, USA og Karibia. En del av reisen skal ha vært et ukelangt luksuscruise til Barbados, St. Petersburg, Lucia, Antigua og St. Martin, skriver Di.

415 millioner til «fryseren» i Indonesia

Mellom 2012 og 2015 skal Ericsson ha sendt 415 millioner kroner til et fond tilknyttet et konsulentselskap i Indonesia. Fondet, som ifølge Di ble kalt «fryseren», skal blant annet ha blitt brukt til underholdningsturer til ferieparadiset Bali.

Tjenestene som Ericsson skulle betale for i henhold til fakturaer ble aldri utført, skriver avisen. Ifølge DOJ er det indikasjoner på koblinger mellom «fryseren» og indonesiske statseide selskapers kontoer.

Videre skal Ericsson også ha betalt rundt 44 millioner kroner til et vietnamesisk konsulentselskap. Også der skal formålet ha vært å opprette et fond hvor en salgsagent kunne hente ut midler fra.

Ville sette opp skjult struktur

Mye av bestikkelsene skal ha gått til forskjellige salgsagenter og konsulentfirmaer. I 2011 besluttet Ericsson å stanse bruken av agenter bortsett fra i tilfeller hvor det var et lovkrav fra landene selskapet opererte i.

Dagens Industri skriver at regionsjef for Asia og Oseania i Ericsson, Mats H. Olsson, fortsatte å bruke agenter og instruerte flere av sine underordnede i Kina om å sette opp en struktur der betalingene ville være skjult.

Løsningen skal da ha blitt et system med falske fakturaer på arbeid som aldri ble utført med allerede godkjente leverandører. Noen av disse konsulentselskapene skal ha vært direkte tilknyttet de offisielt forbudte agentene.

Totalt fem ansatte hos Ericsson i Kina hjalp med å administrere de falske fakturaene, bokføre dem feil og betale ut pengene. Alle disse har i dag forlatt Ericsson.

Mats H. Olsson ble ifølge Dagens Industri tvunget til å gå på dagen i mai 2016.

Ericssons presseansvarlig har hatt følgende kommentar til Dagens Industris artikkel:

«Selv om Ericsson hadde et compliance-program og et støttende kontrollrammeverk ble ikke disse implementert på riktig måte. Enkelte medarbeidere i noen markeder, hvorav noen hadde toppstillinger, handlet feil og lot bevisst være å implementere tilstrekkelige kontroller. De hadde muligheten til å gjennomføre transaksjoner for ulovlige formål, og sammen med personer under dem brukte de sofistikerte metoder for å skjule deres ugjerninger».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.