– De inngikk tilsynelatende trygge låneavtaler med et tilsynelatende profesjonelt selskap, basert på informasjon som det ikke var noen grunn til å tvile på. Den risikoen de ble informert om, var knyttet til den fremtidige generelle utviklingen på eiendomsmarkedet, heter det i den ferske dommen fra Oslo tingrett.

Med ringelister og prospekter pushet Erik Eriksen (39) to eiendomsprosjekter der han lovet åtte til ti prosent rente på lån til selskapet. Fra høsten 2017 hentet Eira Eiendom inn mer enn 54 millioner kroner fra 77 småsparere på litt over et år.

Da Eriksen i høst møtte i rettssalen tiltalt for grovt bedrageri, erkjente han straffskyld for kun ett av de 77 tilfellene.

Eriksen lyktes aldri med å sette prosjektene på Løren i Oslo og Larkollen i Moss ut i live, og ble allerede sommeren 2018 pålagt av Finanstilsynet å stanse virksomheten, noe som til slutt endte med konkurs under ett år senere.

– Retten mener at han utvilsomt forsto at han brukte pengene som var innbetalt fra de fornærmede i strid med låneavtalene. At han personlig har hatt et ønske om å lykkes med virksomheten, ser ikke retten bort fra, står det i dommen.

Fengsel

Straffen fastsettes etter dette til fengsel i fem år og seks måneder.

– Retten mener at de formildende omstendighetene – i hovedsak liggetiden – tilsier et fradrag i straffen på seks måneder.

Den tidligere megleren dømmes også til å betale over 60 millioner i erstatning til de 77 personene.

Eriksen fratas også retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år, men han dømmes ikke til å betale sakskostnader for småsparerne.

– Anker

Forsvarer Bjørn Haugen melder at dommen vil bli anket.

– Min klient er sterkt uenig i dommen, og bestrider at det er bedrageri og mener også at straffeutmålingen er uriktig i forhold til sammenlignbare dommer, sier han.

Førstestatsadvokat Marianne Bender sier at Økokrim er fornøyd med dommen.

– Økokrim er veldig fornøyd med at Oslo tingrett var enig med oss i at tiltalte har lurt alle de 77 fornærmede. Vi er fornøyd med straffeutmålingen og at han idømt over 60 millioner i erstatning, sier hun.

Brukte penger på seg selv

Under rettssaken i høst mente Økokrim rett og slett at eiendomsprosjektene kollapset under Eira Eiendom fordi Eriksen brukte opp mye av pengene på seg. Det handlet ikke om at de var underfinansiert. Tvert imot – de var langt på vei overfinansiert. Men i stedet for å bruke småsparernes innlånte midler på å betale selgere av tomtene og entreprenører, dokumenterte Økokrim at Eriksen i stedet brukte pengene på dyre klokker, vesker, klær og biler.

Eriksen ble kjent som en av superselgerne i de omstridte meglerhusene Indigo Finans og Omicron, som Kapital og DN tidligere har omtalt i de såkalte «Golden Oldies»-sakene.

Eriksen etablerte Eira kort tid etter at han var ferdig i Omicron, men Eira kom aldri ordentlig i gang med prosjektene. Allerede i februar 2018 måtte Eriksen be om betalingsutsettelse på et av tomtekjøpene. Førstestatsadvokat Bender oppsummerte Eriksens virksomhet etter et halvt års drift i 2018 slik:

– Om du bare hadde droppet å kjøpe den båten til 400.000 kroner, eller de høye utbetalingene til deg selv, kunne du fått unna den sikkerhetsstillelsen og kommet i gang med prosjektet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.