I begynnelsen av 2017 gikk investor Arne Vigelands selskap inn i det børsnoterte renovasjonsselskapet RenoNorden. Først for å garantere i en emisjon, noe som ville gi en provisjon. Senere som aksjonær.

– Det var en sammensatt beslutning. Det var et billig selskap. Prisingen var tilsynelatende attraktiv. Selskapet hadde en god posisjon i sitt marked og en ordrebok på 7,6 milliarder kroner, forklarte Vigeland i Oslo tingrett.

RenoNorden slet allerede da med tillit hos investorene.

«Utbombet»

– Selskapet var utbombet og hadde fortalt markedet om tapskontrakter, men jeg mente det var tatt høyde for dette med to resultatvarsler, sa Vigeland.

Vigeland-selskapet SJ Investments tapte 55 millioner kroner da renovasjonsselskapet gikk konkurs i september 2017. I etterkant har et datterselskap reist søksmål mot styret som ledet RenoNorden frem til mai 2017 og to daværende aksjonærer.

Påstanden er at selskapets styre har holdt tilbake negativ informasjon fra markedet og dermed forledet investorene.

Arne Vigeland, som ble beryktet i Norge etter at han sørget for at naboens uthus i Asker ble kappet i to, fronter søksmålet. Han ble nylig dømt til 120 dagers fengsel for forholdet.

Blant de saksøkte er tidligere Rec- og Tomra-topp Erik Thorsen, som ble styreleder da RenoNorden gikk på børs i 2014.

I april 2017 hadde Vigeland et møte med styreleder Erik Thorsen. Møtet kom i kjølvannet av at RenoNorden kom med sitt tredje resultatvarsel 30. mars.

Ifølge Vigeland ga Thorsen ham en mengde informasjon om RenoNorden som ikke var kjent i markedet.

Ifølge Vigeland kontaktet han sin megler i Carnegie i etterkant for å slette en stående kjøpsordre han hadde på RenoNorden-aksjer.

– Jeg hadde egentlig lyst til å selge alle aksjene, men det kunne jeg ikke gjøre ettersom jeg satt på innsideinformasjon, konkluderte han.

«Perpleks»

– Jeg ble helt perpleks i det møtet med Thorsen. Jeg fikk så mye informasjon om status i selskapet, sa Vigeland.

Han nektet å tro på at årsaken til resultatvarselet 30. mars ikke var kjent for styret allerede da emisjonen ble gjennomført i midten av februar.

– Thorsen hadde holdt tilbake informasjon fra markedet. Han var ikke egnet, det var ingen av de andre i styret heller, sa Vigeland, før han gjorde et unntak for Ingvild Huseby, som fortsatte en kort periode etter at Vigeland gikk inn som nestleder i mai.

Da Erik Thorsen inntok vitneboksen for sin partsforklaring, ga han en annen versjon av styrets arbeid med å redde RenoNorden.

– Det fikk et trist utfall, sa han.

Thorsen avviste at han eller det øvrige styret hadde tilbakeholdt informasjon. Påstanden om lekkasje av innsideinformasjon tilbakeviste han tvert.

– Jeg hadde ett møte og en telefonkonferanse. At det skulle lede til noe innsideinformasjon, det stiller jeg meg bare uforstående til. At han ringte banken og sa han var blitt insider, forstår jeg ikke. Innsideinformasjon har jeg aldri gitt fra meg. Det er jeg så godt trent på, sa Thorsen, som fortsatt har flere styreverv i norsk næringsliv.

Trakk seg etter samtale med Vigeland

Thorsen forklarte hvordan styret og ledelsen høsten 2016 jobbet intenst for å hindre at RenoNorden kom i brudd med lånebetingelsene. Samtidig jobbet man med å sikre selskapet ny kapital. I flere omganger ble det avdekket at en rekke av selskapets kontrakter var solgt inn på altfor lave priser. Til tross for at det ramlet stadig nye skjeletter ut av skapet våren 2017, var Thorsen innstilt på å fortsette som styreleder.

– Jeg gir meg ikke veldig fort. Jeg har vært i mange kriger. Kirurger slutter ikke å operere fordi en pasient dør, sa Thorsen om motivasjonen.

Da nominasjonskomiteen innstilte på at Thorsen skulle fortsette, tok han en samtale med Vigeland om styrets rolle.

– Han tenker veldig forskjellig fra hvordan jeg mener at et selskap skal fungere. Det er ikke nødvendigvis feil, men avviker fra mitt syn. Men det er uansett et regime jeg ikke kan jobbe i, sa Thorsen, som etter samtalen sendte sms til lederen i nominasjonskomiteen om at han trakk seg.

– Det kan godt være Vigeland ikke ville ha meg etter den samtalen, påpekte Thorsen.

Rettssaken fortsetter til onsdag i neste uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.