Allerede i løpet av noen måneder skal de første norske rettsalene utstyres med opptaksutstyr for lyd og bilde.

Den nye ordningen vil ikke bare kunne styrke rettssikkerheten, men også bidra til at vitner slipper å forklare seg flere ganger i ankesaker.

– En mulighet for å etterprøve innholdet av forklaringene vil styrke rettssikkerheten. I tillegg vil opptak av forklaringer i tingretten gi positive effekter ved en eventuell behandling i lagmannsretten, forteller avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen.

Tromsø først ute

Opptakene har vært på trappene i mange år, men inntil nå har det ikke blitt bevilget penger til utstyr.

I første omgang er det snakk om en prøveperiode i 2016 der det er gitt en bevilgning på to millioner til Nord Troms tingrett i Tromsø og i Hålogaland lagmannsrett som blir først ut. Moe tror den første rettssalen vil være rigget i løpet av våren.

– Vi ønsker å starte opp fra 2017 i de 12 største tingrettene, lagmannsrettene og Høyesterett. Denne investeringen er  på 80 millioner kroner over seks år.

Denne utvidelsen vil trolig bli et tema i behandlingen av neste års statsbudsjett.

– Erfaringen fra i år vil gi både DA, domstolene og politikerne grunnlag for en beslutning om iverksetting fra 2017. Etter de første seks år vil det eventuelt vurderes ytterligere utvidelse .

Forsiktig start

Lovverket åpner allerede for opptakene.

– Både i sivilsaker og  straffesaker er det hjemmel til å gjøre opptak. I tvisteloven er hovedregelen at det skal gjøres opptak, men det har så langt ikke blitt gjort på grunn av manglende bevillinger, sier Moe.

Anders Werp (H), som er nestleder i justiskomiteen, tror alle norske rettssaler vil ha opptak av lyd og bilde i løpet av noen år.

– Dette er en viktig begynnelse, men vi har vært tydelig på at dette er bare en start. Målet er at det skal gjelde samtlige tingretter, lagmannsretter og Høyesterett, sier Werp.

Han mener det nå er tid for å prioritere domstolene etter flere år med tung satsning på beredskap.

– Rettsikkerheten kan vi ikke gå på akkord med, sier Werp til DN.

 

LES OGSÅ OM:

Sindre (24) mistet jobben før han fikk begynt dnPlus

Telenor: – Konkrete mål om å øke kvinneandelen dnPlus

Randonee: Toppturer kan bli OL-gren d2Plus

 

SE PÅ DNTV: Kampen om Burgund-vin

Sov fem netter på gaten for å sikre seg fjorårets dyreste vinflaske
- Det er mann mot mann, sier Bjørn Håvard Larsen, som sov i kø på gaten i fem netter for den edleste flasken. Kan du gjette prisen?
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.