EU har innført forbud mot snus i alle medlemsland unntatt Sverige.

Swedish Match har hevdet at forbudet er uproporsjonalt og diskriminerende. Det avvises nå av EU-domstolen, som konkluderer med at det ikke har framkommet noe i saken som skulle tilsi at snusforbudet er uberettiget.

Domstolen viser til at EU har rett til å forby slike produkter ut fra et føre-var-prinsipp når det er risiko for at de kan være helseskadelige.

– Jeg er ikke overrasket. Det var vel dette vi ventet. Denne dommen er politisk, og politikk pleier å trumfe både juss, vitenskap og i blant sunn fornuft. Det er min spontane reaksjon, sier kommunikasjonssjef Patrik Hildingsson i Swedish Match til NTB.

Han understreker at dommen ikke fører til noen forandring i markedssituasjonen for Swedish Match. Det er en konflikt mellom Swedish Match og helsemyndighetene i Storbritannia som danner bakteppet for avgjørelsen i EU-domstolen.

Snusforbudet er forankret i EUs tobakksdirektiv.

Direktivet gjelder også her til lands, men Norge har så langt hatt et tilsvarende unntak som Sverige gjennom en tilpasning i EØS.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil du drikke noe annet enn øl og akevitt til julematen, er det ett ord du må lære deg
Mest sannsynlig det DNs vinekspert selv drikker julaften.
01:27
Publisert: