Tre år etter at naboen Arne Vigeland leide inn et entreprenørfirma for å fjerne deler av Waages uthus på Nesøya, er fortsatt 72-åringen preget av hendelsene.

– Vi er forferdelig slitne. Er konstant stresset. Det tar mye tid med disse rettssakene. Når man endelig er ferdig med en, så kommer det en til, sa Waage og fortsatte:

– Jeg har vondt i hodet. Jeg har vanskelig for å konsentrere meg. Vi er mye mindre sosiale enn vi pleide å være. Spiller mindre golf enn vi pleide, fordi vi orker ikke å gå rundt. Vi ser ingen ende på det. Jeg føler at vi har endt opp i et mareritt, fordi det aldri tar slutt, sa Waage du hun vitnet for Asker og Bærum tingrett mandag.

Waage var syv år da familien flyttet til Nesøya på 50-tallet. Det andre omtaler som uthuset, omtaler hun som «hytta». Der lagret hun og ektemannen møbler, fotoalbumer, gamle bilder, klær og annet etter at de kjøpte eiendommen fra hennes far i 1971.

Det aller meste er kastet etter at Vigeland sørget for å fjerne deler av uthuset. Vigeland er tiltalt for grovt skadeverk som følge av arbeidene han fikk gjort på tomten sin, og Waage var innstevnet som vitne i straffesaken. I separate sivile rettssaker har Waage og en annen nabo vunnet frem med at de har eksklusiv bruksrett til området der Vigeland skal ha tatt seg til rette. 

– Vi har brukt 50 år på å samle masse ting. Vi skulle egentlig gå gjennom alt som kunne reddes, men vi hadde ikke noe sted å ha dette, så det meste ble kastet, fortalte hun retten.

Bålmateriale eller verdier

Mens Vigeland har hevdet at tingene i «hytta» kanskje kunne brukes som St. Hansbål, mener Waage at hun har tapt store verdier som følge av hans handlinger. Aktor har tatt forbehold om å legge ned påstand om erstatning/oppreisning for de fornærmede. 

– Vi har måttet kjøpe masse nytt. Selv om forsikringsselskapet har dekket noe, så får man ikke full verdi for ting som er brukt over mange år. Men vi må ha nytt og betale nypris for å få det, fortalte Waage.

Trygve Staff, som forsvarer Arne Vigeland, presset Wenche Waage for å få klarhet i hvilke rettigheter hun mente tilfalt eiendommen. 

Waage opplyste at hun ikke var så opptatt av om de hadde eiendomsretten til området eller en eksklusiv bruksrett.

– Etter jordskiftet fikk vi vite at vi kunne bruke det som før, og det gjorde vi, sa Waage om en grenseoppgang som tidligere eier av arealet fikk gjennomført slik at de ikke drev skogdrift på trær som tilhørte andre.

– Tror ikke jeg orker mer

Mot slutten av utspørringen gjorde aktor Knut Christian Braae-Johannessen Wenche Waage klar over at Vigeland har begjært den rettskraftige dommen om den eksklusive bruksretten gjenåpnet.

– Hva mener du med det? Dette var helt nytt for meg. Vi har lurt på hva som kommer neste gang. Jeg tror ikke jeg orker mer. Jeg ser ikke ende på det, sa en tydelig preget Waage. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.