I april i år ble tidligere NRK-programleder Touraj «Tooji» Keshtkar frifunnet i Oslo tingrett etter å ha blitt anklaget for å ha presset en kvinne til å opptre naken i en film han regisserte.

Kvinnen anket gjennom sin advokat avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett. Nå har lagmannsretten enstemmig besluttet at de ikke vil fremme ankesaken.

Lettet

Tooji sier i en kommentar at han og filmprodusenten er lettet.

– Vi er veldig glad for at det er ferdig, og vi nå endelig kan lansere filmen, skriver han i en kommentar videreformidlet fra sin presserådgiver Chris Hovde.

Tooji legger til at han ikke har valgt å svare på motpartens utspill i mediene. Kvinnen kom i en sak i Dagbladet tidligere i år med en krass uttalelse om Toojis oppførsel på settet.

– Jeg valgte å la være å respondere og heller la bevisene samt rettssystemet snakke for meg. I kunsten vi lager har vi ikke noe stort system rundt oss med mange ressurser, men jobber ut ifra vår lidenskap i et lite team, skriver han, før han legger til at han mener rettferdigheten seiret.

– Ennå ikke over

Kvinnens advokat sier til DN at saken ennå ikke er over.

– Det er besluttet å anke lagmannsrettens beslutning til Høyesterett. Det er ikke riktig at tvisten nå er endelig eller rettskraftig avgjort, slik Keshtkar later til å tro. For øvrig ønsker vi ikke å forhåndsprosedere saken i media, skriver advokat Carl Bore i Dalan Advokatfirma i en e-post til DN.

Bore påpeker at det eneste hans klient ønsker er å få fjernet 30 sekunder med sensitive klipp.

- Vår klient har ikke tipset mediene om tvisten. Den ble omtalt i våres etter at journalister fikk innsyn i noen av domstolens saksdokumenter, slik mediene har rett til etter loven. Vår klient kunne således ikke hindre medieomtale av saken og Touraj Keshtkar har vært aktiv i debatten som fulgte, skriver Bore.

Følte seg presset

Sakens opprinnelse er at kvinnen stilte opp som statist i en kortfilm regissert av Tooji. I to klipp av den ferdig redigerte filmen vises hun toppløs forfra og naken bakfra.

Kvinnen argumenterte med at hun hadde samtykket til å stille opp i filmen og at det var klart at filmen ville vises offentlig, men at hun ikke hadde samtykket til filmen i sin helhet ettersom den viste to klipp hun ikke hadde samtykket til.

Tingretten fant etter bevisførsel fra partene at det ikke var grunn til å tro at kvinnen hadde avklart at slikt samtykke var nødvendig eller at hun ble presset av Tooji til å stille opp naken i klippene.

Lagmannsretten legger til grunn i sin begrunnelse at kvinnen, som var 23 år og voksen på innspillingstidspunktet, hadde samtykket ved å stille opp i filmen og de to scenene. Skulle hun hatt rett til å sensurere filmen i ettertid, måtte hun ha hatt en gjensidig avtale med filmskaperne om det. Lagmannsretten konkluderte enstemmig med at anken ikke ville føre frem, ettersom ingenting av det som er lagt frem i anken er egnet til å omgjøre tingrettens avgjørelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.