– Vi tok en snarvei for å få gjennomført hytteprosjektet, sa Thor Kaste Dahl (44) i Oslo tingrett forrige uke.

44-åringen la kortene på bordet og innrømmet å være en av hovedmennene bak en rekke lånebedragerier av DNB, Nordea og Sparebank 1 Oslo Akershus. Lånene er i hovedsak tatt opp for å kjøpe og utvikle bolig- og hyttetomter i den lille sørlandskommunen Iveland, fem mil fra Kristiansand. Venner og bekjente av Dahl fikk banklån til å kjøpe tomter i innlandskommunen, og det ble benyttet uriktig informasjon om låntagernes inntekt og egenkapital, ifølge den ferske dommen.

Uklart tap for bankene

– Kaste Dahl er stort sett den som har funnet lånesøkerne. Disse er blitt vervet mot en liten provisjon, og er blitt fortalt at renter og avdrag på lånene skulle betales av andre, sa politiadvokat Anne Glede Allum i Økokrim i retten.

– Planen var å kjøre gjennom prosjektet, betale bankene og alle skulle være happy, sa Dahl.

Ifølge 44-åringen skulle banklånene på opp mot 30 millioner kroner gå til tomtekjøp, bygge infrastruktur og utvikle tomte­områdene, men isteden ble millionene brukt opp av Dahl, grunneieren og en advokat fra Oslo.

Thor Kaste Dahl tilsto bedragerier i tingretten.
Thor Kaste Dahl tilsto bedragerier i tingretten.
Dahl sier han mottok vel 2,5 millioner i fortjeneste og ble denne uken dømt til to år og åtte måneder i fengsel for bankbedrageriene, som ble begått fra 2011 til 2014. Han får også inndratt 2,4 millioner, men slapp å betale DNB millionerstatning. Dahl ble og dømt for to andre bankbedragerier, slik at samlet sum for lånebedrageriene er 36,5 millioner kroner.

Det er ifølge dommen uklart hva tapet blir for bankene, som fortsatt sitter med mange av tomtene.

– Vi er fornøyd med at retten ser at erstatningskravene er tvilsomme. Vi har fått medhold i at det er berettiget uenighet om hva slags verdi disse tomtene har. Ellers er dommen som forventet, sier Dahls forsvarer Randulf Schumann Hansen.

19 ble siktet i saken

Thor Kaste Dahl het tidligere Bård Kaste, og er en mangeårig venn og forretningspartner med David Toska, hovedmannen i Nokas-ranet i Stavanger i 2004. De to drev aksjeselskapet D & B Holding sammen, og Dahl er tidligere dømt til åtte års fengsel, derav to år betinget, for å ha forsøkt å smugle inn 48,4 kilo amfetamin samt oppbevaring av en revolver. 44-åringen ble pågrepet i spanske Malaga i mars ifjor og deretter utlevert til Norge.

Grunneieren og advokaten er også bedragerisiktet i saken, og ifølge politiadvokat Anne Glede Allum i Økokrim vil det bli tatt en påtaleavgjørelse for disse to etter påske. Totalt har 19 personer vært siktet for bedrageriene, men siktelsene mot låntagerne er henlagt. En tidligere ansatt i Sparebank 1 Oslo Akershus og en låneformidler i Oslo var siktet i saken, men disse siktelsene er også henlagt.

Budsjett på 150 mill.

– Vi venter på at Økokrim skal bestemme seg for hva de vil gjøre, og har forøvrig ingen kommentarer til saken nå, sier den bedrageri­siktede advokatens forsvarer Claus Frimann-Dahl. Advokaten ønsker selv ikke å kommentere saken.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier grunneierens forsvarer Steinar Thomassen.

DN skrev i februar 2011 om grunneierens planer om å reise 184 nøkkelferdige hytter til under 800.000 kroner stykket. Hyttene skulle lages i Latvia og satsingen hadde et budsjett på 150 millioner kroner. Et annet byggeprosjekt, i Larvik, for ti år siden endte med ubetalte polske håndverkere, kjøpere som trakk seg og personlig konkurs.

– Jeg håper inderlig ikke det som skjedde i Larvik skal ødelegge noe for prosjektet på Iveland, sa grunneieren for fire år siden.

Grunneieren besvarte ikke DNs henvendelser onsdag og Dahl ønsker ikke å kommentere dommen.

Les også:

Sjekk hvor mye din bolig kan stige i verdi

Advarer mot detaljregulering av boliglån

Kraftig brems i boligprisoptimismen 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.