Det var i fjor sommer Acta-gründer Alfred Ydstebø solgte det amerikanske meglerhuset Wunderlich til det amerikanske finansselskapet B. Riley Financial. Selv eide Ydstebø 25 prosent av aksjene i Wunderlich. Oppkjøpet skal ha priset Ydstebøs aksjepost til rundt 80 millioner kroner, og oppgjøret var i form av aksjer i B. Riley Financial.

Da Stavanger-mannen Trygve Jacobsen fikk nyheten om Wunderlich-salget, sperret han imidlertid øynene opp. Selv ble Jacobsen invitert av Ydstebø i en emisjon i Wunderlich for flere år siden. 10 millioner kroner skjøt Jacobsen inn i Wunderlich. Han har sett lite til verdiene som ble skissert gjennom fjorårets salg til B. Riley Financial.

– Aksjene er skrevet ned i våre regnskaper. Vi vet ikke verdien, konstaterer Trygve Jacobsen tørt.

«Mange spørsmål»

Nå har Jacobsen slått seg sammen med en rekke andre investorer for finne ut hva som egentlig har skjedd i Ydstebøs amerikanske meglerhus. Et søksmål kan være på trappene.

– Vi føler at vi er forledet. Vi vurderer hva som er fakta og realiteter i dette selskapet. Hva er verdiene i dette nå. Vi har stilt mange spørsmål uten å få gode svar, sier Jacobsen.

– Vurderer dere søksmål?

– Det kan bli resultatet.

Trygve Jacobsen og sønnen Trond Jacobsen styrer en av oljebyens største familieformuer gjennom familieselskapet Westco. Gjennom flere salg av oljeserviceselskaper og store eiendoms- og aksjeinvesteringer har de to bygget seg opp en milliardformue.

– Dette ønsker jeg ikke å kommentere. Investorene er informert fortløpende. Det er leit at de ikke er fornøyd så langt, sier Alfred Ydstebø.

50 millioner kroner

I Jacobsens gruppe av misfornøyde Wunderlich-aksjonærer er flere lokale investorer deriblant Kristine Tveteraas gjennom Tveteraas Invest. Investorene hevder de vet svært lite om hva som har vært utviklingen i selskapet de puttet pengene inn i og hva som er situasjonen nå. Til sammen har investorgruppen skutt inn rundt 50 millioner kroner i Ydstebøs Wunderlich.

Det er over ti år siden Alfred Ydstebø investerte i det amerikanske meglerhuset Wunderlich. Den gang var han en suksessrik gründer med milliardverdier i finansselskapet Acta. Men i kjølvannet av finanskrisen og innsideskandalen, forsvant Ydstebøs milliardverdier. Acta fikk knallhard kritikk av Finanstilsynet som endte med å dra inn konsesjonen til et av Actas datterselskaper.

Kamp på flere fronter

Nå er Acta et tilbakelagt kapittel for Ydstebø. Isteden satser han stort på eiendomsutvikling i Stavanger-regionen. Satsingen er delvis finansiert gjennom store gevinster på drift av asylmottak. I 2016 tjente Ydstebøs selskap Base Gruppen 77 millioner kroner på denne virksomheten.

De siste ukene har Ydstebø vært i søkelyset gjennom rettssaken han kjører mot investorene Petter Smedvig Hagland, Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim i Stavanger tingrett. Skjellsordene har haglet mellom partene i saken og er blitt de siste ukenes snakkis blant forretningsfolk i oljebyen.

I utgangspunktet krevde Ydstebø 130 millioner kroner av de tre etter at Smedvig Hagland snappet hotellet Alstor foran Ydstebø. Underveis i rettssaken har Ydstebø hevet kravet til over 190 millioner kroner. Begge parter ønsket å utvikle hotellet og tomten som et eiendomsprosjekt. Ydstebø mener at Petter Smedvig Haglands selskap Petrus snappet eiendommen foran nesen hans. Han mener at han allerede hadde en avtale om kjøp av eiendommen.

Samtidig mener Alfred Ydstebø at Kjetil Andersen har brutt en konkurranseavtale som han undertegnet da han sluttet i Ydstebøs selskap, Base Property. Dermed hevder Alfred Ydstebø at Andersen har gått bak ryggen på ham og forhandlet frem en avtale for sin nye eiendomspartner, Petter Smedvig Hagland. Saken avsluttes fredag i Stavanger tingrett.(Vilkår)

Her hevder Israel de bomber en atomreaktor
Israel hevder de stod bak bombingen av en angivelig atomreaktor i Syria i 2007. Hverken syriske myndigheter eller israelske myndigheter ville bekrefte hendelsen da den fant sted.
01:20
Publisert: