Mannen hevder at en MasterCard-regning han pådro seg under et nattlig strippeklubbbesøk i Krakow i Polen var resultatet av svindel, og nekter derfor å betale.

I en fersk uttalelse fra Finansklagenemnda fremgår det at strippeklubbesøket skal ha skjedd under en jobbreise, på vei hjem til hotellet etter middag.

Spanderte drink

Mannen skal først ha takket nei til å dra på utestedet, men lot seg overbevise av en jente som fristet med pene dansere. Vel inne på klubben kjøpte mannen og en kollega øl i baren, før de gikk for å se på strippingen. Deretter blir det hele uklart.

En serveringsdame skal ha kommet bort og invitert ham til å spandere en drink på henne. Etter dette har mannen kun et vagt minne av å blitt tatt med til et annet rom. Deretter skal det ha blitt gjort en rekke kjøp på tilsammen 44.000 kroner, mens flere forsøk på å belaste kortet ble avvist på grunn av manglende dekning.

Mannen hevder at han ble dopet ned, og viser at han kan ha fått i seg et ghb-lignende stoff. Han krever at banken erstatter beløpet.

Ikke uvanlig

Dette er ikke første gangen norske menn har påstått å ha blitt utsatt for kortsvindel på strippeklubb. Tidligere i år behandlet finansklagenemden en lignende sak. Den gangen gjaldt det er regning på 100.000 på den samme klubben.

- Vi har klagesaker rundt denne problematikken hvert år, sier administrerende direktør i Finansklagenemda, Harald Sverdrup.

Finansklagenemnda er et bransjebasert tvisteløsningsorgan.

- Vi har sett at påstand om kortsvindel i flere klagesaker har vært rettet mot de samme klubbene, sier Sverdrup, som understreker at bare en liten andel av de 226 klagesakene i fjor om kort-bruk gjalt nattklubbsvindel.

Sommerfenomen

Krakow-oppholdet skjedde i vinter, men høysesongen for kortsvindel er om sommeren.

- Grunnen er at folk er i utlandet, hvor det er mer av denne typen kriminalitet, i tillegg bruker folk kortene mer enn de gjør til vanlig, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. Tidligere har kortkopiering vært et vanlig trussel, men med sikrere kort har dette problemet nesten blitt borte. Dermed har svindel i form av overfaktureing blitt vanligere. Overfakturering er når svindlere forsøker å forvirre og lure kunden til å betale for mye.

Dalsbø har noen råd til folk som skal på ferie.

- Sett opp SMS-varsling slik at du får beskjed hver gang kortet ditt blir brukt og ikke gi slipp på kort eller kortinformasjon, sier Dalsbø.

Løy om kort

Selv om overfakturering er en kjent svindelform, var ikke historien fra Krakow nok til å overbevise mannens bank, Ikano Bank, til å dekke tapet. Ikano hevder kortet var blitt benyttet i en periode over seks timer, og at det tyder på at mannen selv stod for kjøpene. De tror heller ikke på at han ble dopet ned, men hevdet det er mer sannsynlig at det er mannens alkoholinntak som har skylden for at han ikke husker noe.

Banken mener det er rart at mannens kollega ikke foretok seg noe dersom han var blitt dopet ned. I tillegg skal mannen ha løyet og sagt at kortet var borte da han våknet, for deretter å ha forsøkt å betale hotellrommet med det samme kortet. Bruken ble da avvist på grunn av overtrekk.

Avviste saken

Mannen vant ikke frem i sin sak, og den ble avvist for behandling.

«Muntlig behandling for domstolene vil gi et bedre bevismessig grunnlag for å treffe en avgjørelse i saken», slår nemnda fast enstemmig.

Ettersom kunden har reklamert, og bestrider å ha ansvaret for betalingene, finner Finansklagenemnda at banken må tilbakeføre pengene til kortholderen, eller ta ham for domstolen.

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.