En mann forsøkte i januar i år å få erstatning for tapet av sin Rolex-klokke til 110.000 kroner, som hadde han mistet under en joggetur samme dag.

Da mannen tegnet forsikring for klokken noen måneder i forveien, hadde han opplyst at han ikke hadde kjøpt klokken selv. Da han prøvde å få erstatning, var svaret fra forsikringsselskapet at mannen måtte oppgi når han fikk klokken, og hvor gammel den var, i tillegg til alt av dokumentasjon på klokken.

Det var på dette tidspunktet at forklaringsproblemene oppsto.

Pokerturnering etter bytur

Da det ble klart at mannen hadde vunnet klokken i en pokerturnering, ba selskapet om en bekreftelse på arrangøren av turneringen, samt hva slags turnering det var snakk om.

Svaret var at han ikke visste hvem som arrangerte turneringen, eller hvem som deltok, ettersom han hadde møtt disse på et utested og blitt med hjem til én av dem for å spille poker. «Han visste derfor ikke hvem personene var og hadde heller ikke hatt kontakt med dem i etterkant», heter det i en avgjørelse fra Finansklagenemnda.

Rolex har fått en ny vår som statussymbol og samlerobjekt: – Tollerne trodde ikke sine egne øyne da jeg ville fortolle den d2Plus

Forsikringsselskapet avslo erstatningskravet, fordi det mente at mannen ikke hadde sannsynliggjort eierskapet til klokken.

Da saken kom opp for Finansklagenemnda hevdet selskapet i tillegg at forsikringen mannen hadde tegnet var ugyldig, ettersom klokken var ervervet gjennom et ulovlig pokerspill.

Avviste kravet

I sin vurdering tok Finansklagenemnda hovedsakelig stilling til hvorvidt forsikringsavtalen var ugyldig fordi det dreier seg om en «ulovlig interesse», altså en forsikring hvor det hefter et ulovlig forhold ved den økonomiske interessen som er gjenstand for forsikring.

Nemnden viste til en rekke eksempler, deriblant en dom fra Borgarting lagmannsrett der en forsikringstager hadde kjøpt en engelsk sportsbil i Luxembourg, som retten mente kjøperen burde skjønt var tyvgods, og at forsikringsavtalen derfor var ulovlig.

Videre viste nemnden til at pokerspill med en gevinst på 110.000 kroner – altså den anslåtte verdien på Rolex-klokken – ikke er lovlig, ettersom det i Norge kun er lovlig med pokerspill i vennelag med innsats på opp til 1000 kroner, og gevinst opp til 10.000 kroner.

Nemnden kom derfor frem til at forsikringsavtalen var ugyldig, og ga forsikringsselskapet medhold. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.