En fersk avgjørelse fra Finansklagenemnda viser hvordan en mann som hadde gjort flere overføringer til et aksjehandelplattform ved navn Kadeky International/Ainvestments på til sammen 648.712 kroner, ville ha pengene tilbake fra Sparebank 1 fordi han mente han var svindlet.

Finansklagenemnda var uenig, og ga banken medhold fordi det aldri ble signert noe avtale mellom mannen og dette brukerstedet.

Ville investere i Airbnb

Mannen forklarte at han brukte sitt eget bankkort til å gjøre fem investeringer på til sammen 648.712 kroner til det som fremsto som et aksjeinvesteringsselskap og skulle investere i aksjer husdelingstjenesten Airbnb.

Airbnb har ennå ikke blitt notert på noen børs.

Mannen mente at han hadde blitt svindlet av selskapet, ettersom de ikke oppfylte sine krav etter avtalen. Selskapet hadde nemlig ikke nødvendige lisenser for å kunne utføre handler på finansmarkedene.

I lys av dette mente han at de transaksjonene som hadde blitt gjort via hans kort, var derfor ugyldige.

Én uke etter at han hadde overført summene, sendte han reklamasjon til Sparebank 1 for å få tilbakebetalt pengene.

Mener banken må stå ansvarlig

Flere av mannens overføringer til Ainvestments-plattformen ble stanset av transaksjonsselskapet Nets, som til slutt ringte mannen. Mannen forklarte at overføringene skulle til Ainvestments, og Nets godkjente overføringene.

Samtidig mottok mannen to advarsler fra Sparebank 1 om Ainvetments.

Mannen ville at banken skulle stå for tapet av pengene som hadde forsvunnet fra kontoen hans.

Ainvestments har en nettside, hvor personer kan registrere seg for å starte med aksjeinvesteringer og handel. Men et Google-søk på selskapets navn fører DN til en rekke advarsler om svindel på plattformen. Til Finansklagenemnda forklarte mannen at det aldri ble opprettet noen bruker i hans navn på Ainvestments – og at det derfor mest sannsynlig var svindel.

Risikoinvestering

Banken på sin side argumenterte med at mannen ikke hadde klart å dokumentere tilstrekkelig at han ikke hadde fått det han hadde betalt for.

Sparebank 1 mente at mannen hadde investert i ordinær trading, som gir muligheter for svært høy og hurtig avkastning, men som innebærer en «tilsvarende høy risiko for tap», står det i Finansklagenemnda-avgjørelsen.

Mannen hadde godkjent overføringene med sin egen BankID og brukt sitt eget Visa-kort. Banken mente derfor at bestemmelsene i Visa-vilkårene ikke gjelder.

Ingen avtale – ingen penger

I sin avgjørelse forklarer Finansklagenemnda at siden mannen ikke signerte noen avtale med Ainvestments, så er det heller ikke grunnlag for tilbakeføring av penger.

I teorien har mannen ikke bestilt en tjeneste.

«Nemnden vil bemerke at det ikke er dokumentert noen skriftlig eller elektronisk avtale mellom kortholderen og brukerstedet om hvilke tjenester klageren ble lovet og som eventuelt ikke er mottatt», står det i avgjørelsen.

Finansklagenemnda vektlegger også at mannen hadde brukt sitt eget kort for å betale til Ainvestments, samt sin egen BankID. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.