Rettssaken mot fire tidligere topper i spillselskapet Funcom hadde kommet til siste slutt onsdag etter 38 lange dager, og kun én person hadde gjenstående talerett. Det var tidligere markedsdirektør Morten Schjelle Larssen, som påtalemyndigheten mener skal idømmes fire måneder i fengsel og inndragelse av 278.000 kroner for innsidehandel i forbindelse med laseringen av spillet «The Secret World» i juli 2012.

Mens de andre tiltalte avsto eller fattet seg i korthet, valgte Larssen å ta en oppsummering av hvordan han har opplevd den flere år lange prosessen med Økokrim. 

Tonen kunne lett blitt oppfattet som munter, men skamrosen av aktor Lars-Kaspar Andersens oppsummerende prosedyre, var neppe bokstavelig ment.

– Den ble levert med glød. Det er tydelig at dette var en prosedyre han hadde øvd på lenge. Det var en utrolig bra fortelling, men som bare fungerer hvis man lukker øynene veldig hardt og glemmer de ti ukene vi har vært sammen, sa Larssen.

Lars-Kaspar Andersen ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til medaktor Aud Slettemoen (se lenger ned).

- Misforståelser

Forsvarerne sa i sine avsluttende innlegg at Økokrim har sett bort fra forklaringene til vitnene, de sakkyndige og de tiltalte i saken. Larssen mener unntaket er ett sakkyndig vitne, som Økokrim har brukt mange ganger, og som han omtaler som deres «husvitne». 

Frode Sulland, som forsvarer tidligere toppsjef Trond Arne Aas, la mandag vekt på at det ikke er jusen eller faktaene det først og fremst strides om, men hvordan faktaene skal forstås. Larsen mener Økokrim har hatt tunnelsyn fra starten.  

Les også: Yrke: Tiltalt

– Allerede fra første avhør i 2014 merket jeg at det var mange misforståelser om bransjen, forretningsmodeller og hvordan dette henger sammen. Jeg var veldig opptatt av å hjelpe dem å forstå, for det er ikke uvanlig å misforstå denne bransjen, sa Larssen, som mener Økokrim ikke har hørt på ham og at de «hoppet bukk» over vitner og sakkyndige i sitt sluttinnlegg. 

– Spekulativt og uredelig

Økokrim mener det er bevist at de tiltalte satt på innsideinformasjon da de handlet aksjer, mens forsvarerne hevder Økokrim plukker bevis selektivt, og misforstår sammenhengen. Larssen mener aktoratet enkelt kunne googlet seg frem til forståelsen han mener mangler. 

– Det er spekulativt og uredelig å prøve å lese mening inn i en mail her og innskutte bisetninger der. Jeg håper ikke dette skjer i andre rettssaler i Norge, for da er jeg livredd for hva som skjer, sa han.

«Pump and dump»

Larssen var også sterkt kritisk til Økokrims opptreden utad i forkant av saken. Han fortalte at jobb, familie og økonomi ble rammet ved siktelse og tiltale, lenge før han fikk forklare seg i rettssaken.

– Straff blir allerede effektuert lenge før man møtes i retten. Og den typen straff blir bare forsterket av at aktoratet har som uttalt målsetning å bruke pressen aktivt for å oppnå en avskrekkende effekt, sa Larssen, og viste til en artikkel i DN 16. februar 2016, der Økokrim beskrev saken som «pump and dump», altså at kursen var pumpet opp for salg på kunstig høye kurser.

Aktor Aud Slettmoen, som svarer på vegne av aktoratet, sier hun har forståelse for at dette er en vanskelig situasjon, at Larssen har rett til å uttale seg og at dette er viktig. Hun sier hun ikke kan kommentere prosedyren eller de øvrige uttalelsene.

Etter at saken var avsluttet ville Slettmoen ta de tiltalte i hånden. Dette avslo tidligere styreleder Thorleif Ahlsand, med en henvisning til at saken hadde ødelagt hans karriere og rollen aktoratet hadde i dette. Slettmoen uttrykte forståelse for dette.

Larssen valgte å ta aktoratet i hånden, med henvisning til at dette ikke var personlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.