Halvannen uke ut i rettens behandling av straffesaken mot de fire tiltalte i Funcom-saken var det torsdag duket for Økokrims utspørring av Funcoms tidligere toppsjef Trond Arne Aas.

Aas er sammen med tre andre tidligere nøkkelpersoner i Funcom tiltalt for å ha handlet aksjer på innsideinformasjon da han ved flere anledninger sommeren 2012 kvittet seg med aksjer i daspillselskapet. Han skal også ha bedrevet markedsmanipulasjon, ifølge tiltalen.

Økokrim reagerer blant annet på at en evalueringsrapport fra den internasjonale spilldistributøren EA fra april 2012, noen måneder før lanseringen av spillet «The Secret World», ikke ble delt med investorene.

Aas avviste at rapporten eller konklusjonen burde vært kommunisert.

– Vi fikk flere sånne. En i januar, en i april og en i juni. Det var helt uproblematisk at de gjorde evalueringene, sa Aas. Men han fremholdt at det var flere svakheter ved rapporten som gjorde at den ikke kunne legges vekt på.

Han forklarte at flere i Funcom hadde reagert såpass på EAs relativt negative evaluering at det resulterte i en dialog med spillgiganten, som skulle være distributør for spillet «The Secret World».

Anslår mottagelse

I motsetning til de to andre forhåndsevalueringene fra EA, inneholdt aprilrapporten et anslag på en skala fra 1-100, for hvordan man antok at spillet ville bli mottatt av kritikerne. Et såkalt metacritic-anslag. Målet var 85, mens EAs testere kun vurderte spillet til 74 poeng.

På bakgrunn av den påfølgende dialogen med EA konkluderte Funcom blant annet med at distribusjonsselskapets testere hadde begrenset erfaring med spill som «The Secret World».

– Dessuten var det bare tre som hadde spilt. De hadde spilt én til to dager, forklarte den tidligere spillselskapssjefen.

Han mente det ikke var noen tvil om at rapportene kun var ment for internt bruk.

– EA har selv aldri gått ut med sånne rapporter, eller vurdert å gå ut med dem. Jeg kjente ikke til andre selskaper som har gått ut med sånne rapporter. Vi la lite vekt på det internt og eksternt, sa Aas.

Han trakk også frem at testerne tilsynelatende ikke hadde reflektert over at «The Secret World» var et nettspill, som kontinuerlig kunne utbedres etter lansering.

Statsadvokat Slettemoen ville høre hvorfor Funcom-ledelsen mente evalueringen ikke var å regne som innsideinformasjon.

– Jeg opplever at dere er veldig opptatt av dette med metacritic, sa Aas til Slettemoen.

– Hvorfor tror du det, repliserte aktor.

– Vi er tiltalt for at dette er innsideinformasjon, er vi ikke det? Dere må ha gjort en vurdering av dette, svarte Aas.

Prøvespillere

Under utspørringen kom det frem at Økokrim er opptatt av hvordan selskapet har kommunisert hvor mange personer som hadde meldt seg som prøvespillere.

Funcoms tidligere toppsjef var tydelig på at selskapet ikke mente at tallet i seg selv var å regne som innsideinformasjon. Han forklarte at man kommuniserte tallet mot spillmarkedet for å skape blest.

Politiadvokat Lars-Kaspar Andersen konfronterte Aas med en pressemelding som ble sent ut på Oslo Børs’ meldesystem før spillet kom i salg. I meldingen kommer det frem at mer enn en halv million personer har registrert seg for prøvespilling av spillet.

– Hvordan kom dere frem til dette tallet. Var det resultat av en regneeksersis, spurte Andersen.

– Ja, det tror jeg, svarte Aas.

– Vi har i vårt beslag ikke funnet noe som viser hvordan dere har regnet dere frem til dette tallet. Har du noen kommentar til det?

– Det viser vel at vi ikke så det som så kritisk informasjon eller innsideinformasjon. Vi så ikke behov for å dokumentere det. Antagelig tok vi en diskusjon rundt det.

– Gjorde dere ingen skriftlige utregninger?

– Det kan det ha vært. På en tavle eller en notatblokk eller noe, sa Aas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.