Trøsten er at Eitzen Holdings motkrav på totalt 123 millioner kroner inkludert renter, ble avvist.

Rederfamiliene Moltzau og Eitzen har møttes i retten 14 ganger for å avklare det økonomiske mellom familiene.

Bakgrunnen for alle rettsrundene er at Axel Eitzens  selskap Eitzen Holding i 2005 gikk inn med millioner for å hjelpe Ragnar Moltzau. Moltzau hadde  problemer med å sikre finansiering av to skip som var under bygging i Polen. Håndsrekningen fra Eitzen var ikke nok til å berge Moltzaus Tankrederi. I forbindelse med lånearrangementet stilte Moltzau flere eiendommer som pant.

Den ene eiendommen, familiens bolig i Gregers Grams vei på Ullern i Oslo, gikk på tvangssalg. Aase Moltzau selv kjøpte boligen tilbake for 28 millioner kroner. I etterkant av tvangssalget oppsto det strid om hvem som hadde rett på pengene som ble igjen etter at bankens pant i boligen var dekket.

Blankt avvist

Aase Marie Moltzau mente hun var rettmessig eier av de 12 millionene og saksøkte derfor Eitzen Holding for å få millionene utbetalt. Men retten avviste kravet blankt. I kjennelsen fra tingrettsdommer Dagfinn Grønvik står det at retten er bundet av rettsavgjørelser fra Borgarting lagmannsrett og at Moltzaus krav er rettskraftig avgjort tidligere.

Dermed konkluderer retten med at Eitzen Holding, som ble slått konkurs i 2012, er rettmessig eier av pengene som avsatt etter tvangssalget.

I forbindelse med søksmålet fra Moltzau valgte Eitzen Holding å rette et krav på 78 millioner kroner pluss renter, totalt 123 millioner kroner, mot Aase Marie Moltzau. Kravet kom overraskende på Moltzau da hun møtte i retten i september.

Dommeren mener kravet fra Eitzen-selskapet er foreldet. Årsaken er at det er krav om personlig gjeldsansvar utover det som i sin tid ble stilt til pant. Da mener retten at foreldelsesfristen er tre år og at den er oversittet.

Må ta advokatregningene selv

Dommeren valgte ikke å tilkjenne noen av partene saksomkostninger og kritiserer dem for å ha reist saken for retten.

«Ved sin påstand om personlig gjeldsansvar rett forut for hovedforhandling har saksøkte gjort saken større og mer uoversiktlig slik at saken ble unødig stor og komplisert», skriver retten om Eitzen Holding.

Selv om Aase Moltzau ble frikjent for et stort personlig gjeldsansvar, mener retten det heller ikke er grunn nok til å tilkjenne henne dekning av sakskostnader. Dommeren peker på at Moltzau tapte fullstendig i sitt krav om å få de 12 millionene kronene.

«De har også gjenopptatt påstandsgrunnlag som allerede var avvist av høyere rettsinstans», bemerker retten.

Les også på DN.no:

Sjekk hvor mye pensjon du går glipp av  

Tror flere må belage seg på lønnskutt

Tesla-byks på Nasdaq (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.