Gartnerhallen frykter at flere titall millioner av kroner kan være stjålet fra samvirket, og anmeldte onsdag et mulig underslag til Økokrim. Økokrim melder torsdag at to personer er siktet for grov økonomisk utroskap og medvirkning. 

– Vi ser naturligvis alvorlig på dette. Vi frykter at det dreier seg om betydelige beløp, sier Arnt Foss, daglig leder i Gartnerhallen. Han er svært opprørt og skuffet over det som hittil er kommet frem.

Gartnerhallen er Norges største produsentorganisasjon for produsenter som dyrker frukt, bær, grønnsaker og potet, og eies per i dag av 1165 frukt- og grøntprodusenter. Gartnerhallen hadde i 2016 en omsetning på 2,3 milliarder kroner og et resultat før skatt på 14,4 millioner kroner.

 

Pågått i mer enn ti år

Gartnerhallen opplyser at ledelsen nylig ble gjort kjent med at det kan ha blitt gjennomført urettmessige overføringer fra samvirkeorganisasjonen. 

Ifølge Gartnerhallen har undersøkelser som er gjort og informasjon fra en ansatt i Gartnerhallen gitt berettiget mistanke om at en person kan ha gjennomført urettmessige utbetalinger av flere titall millioner kroner, over en periode på mer enn ti år.

– Dette er en alvorlig sak som omfatter et betydelig beløp. Vi er tidlig i etterforskningsfasen og startet avhør av de siktede onsdag, sier politiadvokat Anne Allum i Økokrim til NTB.

Til DN utdyper Allum at de to siktede har vært i avhør onsdag og også skal i avhør i dag.

– Vi har foreløpig ikke tatt stilling til om vi vil begjære varetektsfengsling, sier Allum. Om Økokrim velger å fremstille de siktede for varetekt må det skje i løpet av fredag.

– Vi handlet med en gang vi fikk en anmeldelse fra Gartnerhallen, legger hun til.

DN har vært i kontakt med forsvarerne til de to siktede. Berit Reiss-Andersen skriver i en epost at hun ikke har noen kommentarer for øyeblikket.

– Han forklarer seg fortsatt for politiet, opplyser hun.

Advokaten som ifølge Økokrim er oppnevnt for den andre siktede vil ikke uttale seg foreløpig.

To personer siktet

Den mistenkte personen har siden Gartnerhallen ble kjent med forholdet ikke fungert i sin stilling. 

Det er foreløpig for tidlig å slå sikkert fast hvem som har vært mottager av pengene, opplyser Gartnerhallen. Økokrim har imidlertid siktet to personer i saken, for grov økonomisk utroskap og medvirkning til dette.

Vil finne ut hvordan

Gartnerhallen har besluttet å gjennomføre en ekstern granskning av saken. Denne granskingen vil skje når politiets etterforskning er avsluttet.

– Vi vil også sette alt inn på å finne ut hvordan slike utbetalinger har kunnet skje over en slik lang tidsperiode og i et slikt omfang uten å ha blitt oppdaget, sier Foss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.