En tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen har innrømmet å urettmessig ha utbetalt rundt 49 millioner kroner fra frukt- og grønt-selskapet, der mesteparten ble utbetalt til en bonde på Hedmark, mens regnskapssjefen beholdt 3,4 millioner kroner selv.

Nå er begge dømt til lange fengselsstraffer, og til å erstatte omtrent hele beløpet. Dommen er i tråd med aktors påstand.

Utpekt som hovedmann

Bonden, Ola Smørbøl, var tiltalt for heleri av pengene samt forsikringssvindel. Han har avvist at han utsatte regnskapssjef Alf Roar Brovoll for utilbørlig press og mente at millionutbetalingene fra Gartnerhallen var lån til gårdsdriften. Han innrømmer imidlertid straffskyld for en mindre tiltalepost om forsikringsbedrageri.

Smørbøl dømmes til fengsel i fem år og ti måneder, og får dermed den strengeste straffen av de to.

«Retten vurderer at Ola Smørbøl har hatt den sentrale rollen, ved å være pådriver for underslaget.» heter det i dommen fra Oslo tingrett.

– Både min klient, regnskapsføreren og påtalemyndigheten har tatt betenkningstid, sier Smørbøls advokat Rasmus Dannevig Woxholt, på spørsmål om dommen blir anket.

Partene har inntil 14 dager på seg for å bestemme om de anker.

– Vi skal bruke tiden til å lese dommen og dens premisser. Det er en grundig og lang dom, sier han.

Ikke ferdig vurdert

Den tidligere regnskapssjefen i Gartnerhallen, Alf Roar Brovoll, har erkjent straffskyld for grovt underslag. Han dømmes til fengsel i fire år, som ifølge dommen inkluderer en tilståelsesrabatt på omtrent 20 prosent.

– Han har erkjent å ha begått en straffbar handling og var klar over at han ville få en dom, sier advokaten hans, Berit Reiss-Andersen, om klientens reaksjon.

Hun sier klienten har erklært beteningstid.

– Vi er ikke helt ferdige med å vurdere om vi skal anke, sier hun.

«Fantasibeløp»

Begge dømmes solidarisk til å betale 48,2 millioner kroner i erstatning til Gartnerhallen for økonomisk tap.

– Finnes det dekning for det beløpet?

- Nei. For ham er dette et fantasibeløp, det er vanskelig for ham å forholde seg til, sier Smørbøls forsvarer Woxholt.

Fant store verdier

I tillegg til beløpet på 48 millioner kroner, som de to er dømt å betale i erstatning «en for begge og begge for en», dømmes de også til individuelle erstatninger.

Smørbøl dømmes til å betale nesten 3,5 millioner kroner i erstatning til Gartnerhallen. Brovoll dømmes til å betale nesten 900.000 kroner.

Smørbøl er allerede slått konkurs og Økokrim beslagla i fjor sommer blant annet syv traktorer, to lastebiler, en Porsche, en Ford Mustang og en rallybil på gården. Huset var nyoppusset og Smørbøl hadde også kjøpt flere naboeiendommer, inkludert tre andre gårdsbruk og ett hus. I tillegg eide bonden en hytte i Sverige. Brovoll bodde i en leilighet på 66 kvadratmeter på Lørenskog.

Retten mener ingenting tyder på at Smørbøl hadde til hensikt å betale tilbake pengene.

«Han har lovet å betale ned på gjelden til Gartnerhallen, men de gangene han har hatt penger, har han kjøpt eiendom, traktor, bil, leilighet eller lignende», heter det.

«Skyldte på alle andre»

Retten har ikke trodd på Smørbøls forklaring om at han ikke presset Brovoll.

«Et gjennomgående trekk ved bevisførselen, er at Smørbøl har lagt skylden på alle rundt seg. Han har utnyttet andre til å oppnå fordeler for seg selv», heter det i dommen.

Retten mener det ikke er tvil om at Smørbøl har mast om penger og fått Brovoll til å begå underslag for å berike seg selv og for å kunne investere i gården på et nivå langt over dens inntektspotensial.

Gulrotsvindel

Ved siden av underslagene er Smørbøl dømt for forsikringssvindel. Han hevdet overfor forsikringsselskapet AIG at han måtte sanere et parti gulrøtter etter en feil i et kjøleanlegg, og oppga et tap på 2,3 millioner kroner. Smørbøl har erkjent at han solgte samme parti for 800.000 kroner, uten å opplyse om dette til forsikringsselskapet, samt at han krevde erstatning for transportkostnader på 126.000 kroner han ikke hadde.(Vilkår)

Tre grunner til at dette lønnsoppgjøret kan få betydning for din lommebok
Det er kun ett døgn igjen før Norge kan gå inn i sin største streik på 18 år. Anita Hoemsnes, journalist i DN, forklarer hva som ligger på bordet i dette lønnsoppgjøret.
03:54
Publisert: