Høyesterett fortsetter onsdag behandlingen av saken der skal det avgjøres om PSTs beslag av upubliserte opptak av en 18 år gammel Syria-farer er lovlig.

PST ble ifølge PSTs advokat Jan Fredrik Glent informert om at 18-åringen, etnisk norsk og konvertert til islam, skulle til Syria fra Gøteborg 8. juni. I retten kom det frem at bilen som tok ham dit tilhørte Ulrik Imtiaz Rolfsens filmselskap Curry Film.

Det ble vurdert som en sårbar situasjon og det ble utstedt nordisk arrestordre, fortalte Jan Fredrik Glent i Høyesterett.

Filmet i to-tre timer

I retten kom det også frem at Rolfsens samarbeidspartner, journalisten Khan Farooq, filmet i to-tre timer i bilen.

For Glent var det et viktig poeng at identiteten til alle som er tilstede i filmen er kjent og bekreftet for politiet.

Poenget er viktig for PST, som mener dette viser at beslaget ikke truer pressens kildevern.

Vern av anonyme kilder

Det juridiske kildevernet er forankret i straffeprosessloven §125 og tvisteloven §22-11  og er en lovbestemmelse som gir redaktører rett til ikke å oppgi sine kilder.

Også i pressens eget etiske regelverk Vær Varsom-plakaten understrekes dette:

3.4. Vern om pressens kilder. Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon.

3.5. Oppgi ikke navn på kilde for opplysninger som er gitt i fortrolighet, hvis dette ikke er uttrykkelig avtalt med vedkommende.

Hussain og Farooq

Med i bilen til Sverige var Ubaydullah Hussain, lederen i Profetens Ummah.

I retten kom det frem at Hussain i etterkant ber på telefon om at Farooq passer på tingene hans og gir dem til Rolfsen.

Senere ringer Farooq og bekrefter at materialet er overlevert.

Hussain er ifølge PST opptatt av at dette ikke må komme i andres hender. Dette gir PST inntrykk av at materialet inneholder vesentlig informasjon og at det har et hasteelement. Det var derfor ransakelsesordren ble utstedt.

PST medgir at man var usikre på om Rolfsen var i en kategori som kan påberope seg kildevern (altså om han er redaktør eller journalist), men hevder at det handlet som om han var det da avgjørelsen ble tatt om å gå inn og hente materialet.

Kona skulle legge barn

Rolfsen og Farooq var sammen da PST kom. Rolfsen ville snakke utenfor fordi kona skulle legge et barn.

Så gikk de ned i kjelleren og der fant Rolfsen frem materialet (noe tok han kopi av først) og leverte PST. Rolfsen opptrådte hele tiden korrekt og det var han selv som fant frem alt, ifølge PST. Det var bare bilen som ble ransaket. Ikke hans bolig eller kontor.

Rolfsen ba om at utstyret ikke skulle tas. Han sa også at det var kilder som hadde blitt lovet anonymitet, blant andre 18-åringen.

PST sier det var veldig konkret på hva man ville ha. Det var det som hadde med 18-åringen å gjøre.

«PST tok meg. Ring!»

I retten ble innholdet fra de avlyttede samtalene fremlagt:

Farooq ringte Ubaydullah Hussain og sa på svareren «PST tok meg. Ring!»

Hussain ringer tilbake, og de er begge stresset. De snakker om hva PST har og ikke. 

Hussain: «Bror, ble det sagt noe foran kamera som kunne skade vår sak?»

Farooq: «Bror, jeg skal være ærlig, jeg er ikke hundre prosent sikker.»

Hussain: «Hvis du har filmet når jeg har sagt 'ikke film' er det kjørt, liksom.»

Stiller spørsmål ved journalisten

Samtalen understreker ifølge PST at det som finnes på opptakene er vesentlig og at det var snakk om et uvanlig tett kildeforhold. 

I retten satte PST spørsmålstegn ved journalist Khan Farooqs objektivitet.

Onsdag formiddag kommenterte Ulrik Imtiaz Rolfsen dette i en tweet der han stiller spørsmål ved PSTs kunnskap om østkant-slang.

 

12 grunner

I retten hadde førstestatsadvokat Jan Glent, ifølge VG, med seg et A4-ark med 12 punkter som han mener underbygger PSTs krav om å få se filmmaterialet.

Blant argumentene er at det er høy sannsynlighet for at materialet, som ble forseglet slik at PST ikke kunne se gjennom det, inneholder viktige bevis og at det ikke er mulig å innhente bevisene i ettertid på annen måte.

 

Lese mer om medier, kultur , teknologi og underholdning? Følg DN Etterbørs på Twitter og Facebook

 

Les også:

Amazon har åpnet bokhandel i Seattle

Så stor pris setter annonsørene på at en kvinne er gravid i siste trimester

Gjorde gull av Google – blir venture-investor  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.