Etter å ha vunnet 85 saker på rad, tapte den profilerte statsadvokaten i New York, Preet Bharara, en sak om innsidehandel. Siden 2009 har han vunnet 87 saker om innsidehandel.

FRIKJENT: Hedgefond-lillebor Rengan Rajaratnam. Foto: Brendan McDermid/REUTERS/NTB Scanpix
FRIKJENT: Hedgefond-lillebor Rengan Rajaratnam. Foto: Brendan McDermid/REUTERS/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Det var i sommer at lillebroren til en dømt hedgefondgigant ble frikjent på alle punkter i innsidesaken mot han.

Fredag kom den endelige avgjørelsen; den tiltalte, Rengan Rajaratnam, inngår et forlik med amerikanske myndigheter der han går med på å betale 840.000 dollar og utestenges fra all aksjehandel i fem år. Det skriver Wall Street Journal.

Summen tilsvarer i overkant av 5,5 millioner kroner. Han har ikke innrømt skyld i saken.

Det er første gang Bharara ikke har klart å dømme en innsidetiltalt person.

Tok ned hedgefond-gigant

Rengan Rajaratnam (43) er lillebroren til den srilankinske hedgefondmilliardæren Raj Rajaratnam (57), som i 2011 ble dømt for innsidehandel for flere hundre millioner kroner.

Det var Bharara som representerte amerikanske myndigheter i saken, både mot Rajaratnam og hans hedgefond, Galleon Group.

Hedgefondmilliardæren soner i dag en elleve års dom og er i tillegg ilagt totale bøter på 150 millioner dollar, i det som på da var var tidenes største insidehandelssak mot et hedgefond.

Tidenes største svindler

Saken mot Galleon Group virker likevel som småtteri i forhold til de andre sakene Bharara har jobbet med. Han bidro til å dømme mannen som er kjent som tidenes største svindler, Bernie Madoff (76).

DØMT. Storsvindleren Bernie Madoff. Foto:
DØMT. Storsvindleren Bernie Madoff. Foto: (Foto: Scanpix/David Karp)

Madoff gjorde karriere på Wall Street fra 1960-tallet og utover. I dag soner han en straff på 150 år for ha svindlet sine investeringskunder for mer enn 17 milliarder dollar, eller 111 milliarder kroner, over flere tiår. Han ble dømt i 2009.

Ponzi-svindel

Hundrevis av rike investorer, hedgefond og utenlandske banker satte milliarder av dollar inn i virksomheten til Madoff som opp gjennom årene alltid ga god avkastning. Også pensjonister, velferdsorganisasjoner og politikere er blant dem som har tapt store summer.

Fondet til Madoff var en såkalt Ponzi-svindel. Opplegget innebar at investorene fikk betalt av pengene som nye investorer satte inn, og fondet var derfor avhengig av en stadig strøm av nye investorer. Siden den investerte kapitalen ikke gir nok avkastning alene, vil et slikt pyramideopplegg alltid til slutt rase sammen.

Saken er kjent som den største svindelsaken i historien. Bharara bidro til å dømme både Madoff og hans støttespillere. Banken Madoff brukte ble blant annet dømt til å betale ut over syv milliarder dollar til Madiffs ofre.

«Kongen av Wall Street»

Steven Cohen (58) er ofte omtalt som «kongen av Wall Street». Han drev i mange år verdens mest suksessrike hedgefond, SAC Capital.

DØMT: Steve Cohens hedgefond SAC Capital.
DØMT: Steve Cohens hedgefond SAC Capital. (Foto: Simon Dawson/Bloomberg/NTB Scanpix)
Også han har vært utsatt for Bhararas klappjakt etter Wall Street-giganter.

I fjor og i år ble en innsidesak mot SAC Capital rullet opp, og en rekke av Cohens høytstående ansatte ble dømt for innsidehandel. SAC Capital måtte også innrømme skyld i innsidehandel, betale en bot på over ti milliarder kroner, og slutte å forvalte andres penger.

Cohen selv ble aldri dømt. Han eier og driver i dag investeringsselskapet Point72 Asset Management, som forvalter nesten hele hans personlige formue på omtrent 11,3 milliarder dollar, over 70 milliarder kroner.

Lanseres som ministerkandidat

Preet Bharara har av flere internasjonale medier blitt utpekt som en mulig etterfølger til den amerikanske justisministeren Eric Holder, som går av på nyåret. Bharara har tidligere blitt omtalt på TIME Magazines liste over «verdens 50 mest innflytelsesrike mennesker».

Her kan du lese om et knippe av sakene han har vært involvert i:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.