Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke overrasket etter at rundt 1.000 nordmenn med hytte i Sverige fredag saksøkte staten.

– Jeg er ikke så overrasket over at domstolene trekkes inn i måten reglene brukes på under pandemien, sier Nakstad til NRK.

Fredag kveld opplyste advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig at de har saksøkt Helse- og omsorgsdepartementet på vegne av rundt 1.000 personer bosatt i Norge som har hytte i Sverige. Hytteeierne krever å få reise på hytta i Sverige uten å måtte gå i karantene i Norge etterpå.

– Løpende vurdering

Nakstad sier at reglene for nordmenn med hytter i Sverige er under løpende vurdering.

– Vi har forståelse for dem som sier de kan reise på en trygg måte frem og tilbake til hytta si i Sverige. Men så er det reglene her som gjelder nå. Og det er en politisk vurdering av hvilke regler vi skal ha, sier Nakstad.

Han legger til at det er åpning i koronaforskriftene for at man kan reise på hytta i Sverige uten å gå i karantene, men at det kun er for å utføre nødvendig vedlikehold, og at det er forbudt å overnatte i disse tilfellene.

– I tråd med Grunnloven

Regjeringen holder fast ved at innreisekarantene er et viktig tiltak som har en klar medisinskfaglig begrunnelse.

– Det er nødvendig av hensyn til smittevernet og tjenlig etter en helhetsvurdering. Vi mener også at karantenereglene er i tråd med våre EØS-rettslige forpliktelser, og at det hverken er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon eller Grunnloven, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Smitteimport

Departementet understreker at det ikke er forbudt for personer som eier hytte i Sverige å dra dit.

– Men oppfordringen om å unngå alle unødvendige utenlandsreiser gjelder også for dem som eier hytte i Sverige og andre land i Europa. Dersom de drar, må de som alle andre i innreisekarantene når de kommer fra et område med forhøyet smitte. Dette for å unngå smitteimport og smittespredning i Norge, sier Bjerke.

Hun opplyser at departementet ennå ikke har mottatt søksmålet.

– Når vi mottar det, vil vi gi tilsvar i samråd med regjeringsadvokaten, sier statssekretæren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.