Etter en rekke runder i rettssystemet unngikk rallyfører Henning Solberg personlig konkurs, da han for to uker siden avbrøt forklaringen sin i Heggen og Frøland tingrett på Mysen og inngikk et midlertidig rettsforlik med sin tidligere forretningspartner Ramiz Safdar.

Hvis Solberg betalte 2,6 millioner kroner innen 14 dager, lovte Safdar å ikke begjære rallyføreren konkurs før en domstol hadde behandlet det resterende kravet i en vanlig tvistesak.

Torsdag ettermiddag hadde Solberg klart å skaffe pengene og utbetalt dem til Advokatfirmaet Eldens klientkonto. Dermed har rallyføreren oppfylt første del av forliket og er reddet fra konkurs.

– Henning Solberg har mange støttespillere som er villig til å bidra. Det er på den måten han har oppfylt kravet, sier rallyførerens advokat Hans Kristian Skarpholt i Advokatfirmaet Skarpholt.

– Er det snakk om gaver eller lån?

– Det er neppe gaver, men han har tilgang på likvider og finanser og det har han demonstrert i dag, sier han.

– Hvem er det som har hjulpet Solberg?

– Det er ikke støttespillere som vil stå frem i media, sier han.

«Full seier»

Ramiz Safdar og Henning Solberg hadde store planer om å bygge opp Dekknor Norge til et imperium på salg av dekk og felger, men led store tap. I fjor høst begjærte Safdar sin tidligere forretningspartner konkurs med et krav på 11,5 millioner kroner. Heggen og Frøland tingrett avviste begjæringen.

Tommy Sharif var eneste tilhører i konkurssaken mot Henning Solberg. Ifølge den tidligere dekkongen har han hatt en meglerrolle mellom Solberg og Ramiz Safdar (t.h). Advokat Håkon Juell Hassel er Safdars advokat.
Tommy Sharif var eneste tilhører i konkurssaken mot Henning Solberg. Ifølge den tidligere dekkongen har han hatt en meglerrolle mellom Solberg og Ramiz Safdar (t.h). Advokat Håkon Juell Hassel er Safdars advokat. (Foto: Aleksander Nordahl)

Saken ble anket til lagmannsretten og senere til Høyesterett, som begge sendte den tilbake for ny behandling i tingretten. Begrunnelsen var at Solberg ikke hadde klart å dokumentere at han var solvent.

Ifølge Skarpholt er summen Solberg nå har utbetalt det samme som de tilbød Safdar i den første rettssaken.

– Dette kan således ikke karakteriseres som noe annet enn full seier for Henning Solberg, sier han og fortsetter:

– Man må huske at den opprinnelige konkursbegjæringen var på 11,5 millioner kroner. Det har nå blitt redusert til 2,5 millioner kroner, i tillegg til sakskostnader. Dette var utgangspunktet vårt. Hassel (Safdars advokat journ.anm.) var ikke til stede i det første rettsmøtet og kan umulig motsi det.

Stevner Solberg i sommer

Advokat Håkon Juell Hassel er ikke enig i Skarpholts beskrivelser.

– Det følger av tingrettens kjennelse fra første runde at Solberg kun erkjente krav på noe i overkant av 1,9 millioner. Helt opp mot inngåelsen av forliket i tingretten 18. juni forsøkte Solberg forgjeves å få inn begrensninger i forholdt til i hvilken utstrekning min klient kunne forfølge krav som ikke er omfattet av den avtalen som nå foreligger, sier han.

Safdar har forpliktet seg til å reise søksmål mot Solberg innen 1. august. Hvis ikke bortfaller sikkerhetsstillelsen for kravet – pant i en eiendom på 7,25 millioner kroner.

– Advokat Skarpholt bør vite at det i konkurssaker er et skjerpet krav ved fastsettelsen sammenlignet ved hva er tilfellet i vanlige tvistesaker. Det er et slikt alminnelig tvistespor de øvrige kravene nå vil finne sin løsning i, inkludert det misligholdte kravet om å fristille min klient fra et kausjonskrav pålydende 6 millioner kroner.

Han forteller at Safdar er svært fornøyd med forliket som ble inngått og at de vil stevne Solberg i løpet av sommeren.

– Hva synes du om at Solbergs advokat erklærer full seier?

– Vi motsatte oss alle forsøk på å forhandle inn elementer i forliket med økonomisk oppside for Solberg som for eksempel tilgang på sikkerheter han ønsket å oppnå. Men det er hyggelig hvis Solberg ser på forliket som fullstendig seier, sier han.

Henning Solberg anklager tidligere forretningspartner for torpedovirksomhet
Rett før rallyføreren unngikk konkurs, kom han med sterke anklager mot Ramiz Safdar.
02:22
Publisert:

«Knusende ro»

Solbergs advokat Hans Kristian Skarpholt mener Solberg hele tiden har vært enig i kravet om 2,5 millioner kroner.

– Når det ble fremmet et krav på 11,5 millioner kroner kom han med motsigelser. Safdar har forsøkt å presse frem en høyere betaling med å gå til media og hevde at Henning Solberg er konkurs når de egentlig har fremsatt et krav som er urealistisk.

Anmeldelse av Solbergs restaurant: – Godt, men ikke wow

– I henhold til rettsforliket skal Ramiz Safdar nå saksøke Solberg. Hva synes dere om det?

– Vi tar det med knusende ro. Det er ikke noe grunnlag for høyere krav. Både tingretten og lagmannsretten har konkludert med at kravet ikke er høyere enn 2,5 millioner kroner. Nå er konkurssaken lagt død en gang for alle, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.