I fjor fikk Høyesterett null søkere da det lyste ut et ledig dommerembete. Da det ble utlyst ny søkerrunde 19. mars i år, kunne søkere be seg unntatt offentlighet. Det har gitt uttelling for landets høyeste rettsinstans.

Da søknadsfristen gikk ut for to dommerembeter onsdag, var det tolv søkere på listen. Seks av dem har bedt seg unntatt offentlighet.

Forretningsadvokat og 22. juli-dommer

De mest kjente navnene på listen er Wikborg Rein-partner Marius Gisvold og tingrettsdommer Wenche Arntzen, kjent fra 22. juli-rettssaken.

- I min stilling som tingrettsdommer så jeg ikke behov for å be meg utelatt fra den offentlige søkerlisten, skriver Arntzen i en epost til DN.

- Jeg har vært tingrettsdommer i Oslo tingrett siden 2007, og trives veldig godt her. Men nå er tiden inne for å søke nye utfordringer. Som landets øverste domstol, er Høyesterett en av de mest interessante arbeidsplassene for oss jurister, skriver Arntzen.

For Gisvold var det heller ikke aktuelt å be søknaden unntatt offentlighet.

- Det er for meg tre grunner til det. Den viktigste er at  jeg mener at det er prinsipielt riktig at alle søkere til et slikt embete skal være offentlig kjente. Det ville uansett være utenkelig for meg ikke å informere mine partnere om at jeg søker en stilling utenfor firmaet, og da er det ingen hemmelighet lenger, sier Gisvold.

Han er heller ikke redd for at det skal bli problematisk at han har søkt dersom han ikke får jobben.

- Jeg anser det ikke som noen stor risiko for at min videre praksis som advokat skal lide skade dersom jeg ikke utnevnes, men det er i så fall en risiko jeg er villig til å ta, sier Gisvold.

Også Wikborg Rein-kollega Trond Eilertsen står på søkerlisten.

Har fryktet belastning

At advokater føler det belastende å få navnet eksponert dersom de ikke når opp til embedet, er blant årsakene til at høyesterettsjustitiarius Tore Schei har fått medhold fra Innstillingsrådet for dommere om at det i denne omgang skal være mulig å be om fritak fra å havne på den offentlige søkerlisten.

- Det er utmerket at det er slik interesse for disse to stillingene som er lyst ut, og det er helt på det rene at det er veldig gode søkere, sier høyesterettsjustitiarius Tore Schei til DN.

Stortingsrepresentant og medlem i justiskomiteen Peter Christian Frølich mener det fortsatt bør kunne være hemmelige søkerlister.

- Hvis søkertallene kan økes ved å åpne for unntak fra offentlighet, taler jo mye for å endre reglene permanent. Det vil kunne sikre at Høyesterett fortsatt rekrutterer fra øverste hylle, også fra privat sektor, sier Frølich.

Administrerende direktør Paul Bellamy i advokatfirmaet Schjødt mener det burde være mulig å be om fritak hver gang.

- Det er mye som taler for det. Det er lett å se de prinsipielle argumentene for at søkere til et så viktig verv burde tåle å stå i søkelyset fra mediene, andre søkere og samfunnet. Likevel mener jeg at behovet for å skaffe de aller beste søkere er viktigere, sa Bellamy til DN i mars.

Dette er søkerne:

Thorbjørn Gaarder (58),

Elisabeth Beatrice Soljeim(46), skattejurist Skatteetaten

Kvinne, unntatt offentlighet

Marius Moursund Gisvold(57), partner Wikborg Rein

Mann, unntatt offentlighet

Trond Eilertsen (58), Wikborg Rein

Wenche Elizabeth Arntzen(54)

Mann, unntatt offentlighet

Anders Folkmann, selvstendig advokat

Mann, unntatt offentlighet

Mann, unntatt offentlighet

Mann, unntatt offentlighet

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.