– Granskningen har fått frie tøyler og jobber uavhengig. Konklusjonene fra granskningsrapporten vil bli offentliggjort på en måte som ivaretar personvernhensyn, sier styreleder i Hurtigruten, Trygve Hegnar i en kommentar fra styret.

Det er advokatfirmaet Wiersholm og risikohåndterings- og klassifiseringsselskapet DNV GL som har ansvaret for granskningen av smitteutbruddet på ekspedisjonsskipet MS «Roald Amundsen».

I 2017 bisto Wiersholm Hurtigruten med finansieringen av MS «Roald Amundsen» og «MS Fridtjof Nansen» gjennom en lånefasilitet fra Eksportkreditt, med Giek, Citibank og DNB.

Nå skal advokatfirmaet altså bistå i den eksterne granskningen av smitteutbruddet om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen».

– Granskningen skal gi et godt grunnlag for å forstå hva som skjedde og la oss lære av hendelsen, sier Hegnar.

Forberedelsene begynte i forrige uke, mens de første intervjuene ble gjennomført mandag 10. august, skriver Hurtigruten i pressemeldingen.

Varsler revisjon

Nord24 skriver onsdag at også Sjøfartsdirektoratet har varslet en revisjon av rederiet, basert på informasjon det har fått fra MS Roald Amundsen.

- Sjøfartsdirektoratet ønsker å revidere sikkerhetsstyringssystemet på rederikontoret til Hurtigruten Cruise AS i Tromsø i henhold til skipssikkerhetsloven og forskriften som regulerer krav til sikkerhetsstyring for norske skip, heter det i henvendelsen fra Sjøfartsdirektoratet til Hurtigruten.

Revisjonen vil ikke bare gjelde MS Roald Amundsen, men selve rederiet, skriver Nord24.

Høyprofilert advokat

Det er advokat Jan Fougner i Wiersholm er talsmann for granskningen, som rapporterer til styret i Hurtigruten.

Den eksterne granskningen vil få bistand fra medisinsk spesialistekspertise og hente inn andre ressurser ved behov, opplyser Hurtigruten.

Administrasjonen i Hurtigruten ønsker granskningen velkommen.

Fougner er kjent for å ha blant annet ledet granskningen av tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla samt bemanningsbyrået Adecco og selskapene Hydro, Yara og Unibuss.

Da DN meldte om at det er Fougner som leder granskningen på vegne av Wiersholm, ville ikke Fougner svare på henvendelsen.

DNV GL har på nåværende tidspunkt ikke besvart DNs henvendelser.

Varslet ikke om smitte

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten ble orientert allerede onsdag 29. juli om at en av deres passasjerer hadde testet positivt for korona etter hjemkomst, men selskapet orienterte ikke om smitten før fredag 31. juli. Da ble det kjent at det var smitte om bord på ekspedisjonsskipet MS «Roald Amundsen» som går i cruisetrafikk mellom Norge og Svalbard blant annet.

Ifølge Skjeldam ble han aldri orientert om FHIs anbefaling om å informere eksternt om smitten.

– Vi er glade for at granskningen er i gang. Administrasjonen vil sørge for at granskerne har tilgang til all informasjon og alle dokumenter de trenger. Det er avgjørende at Hurtigruten kommer til bunns i denne saken, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i onsdagens pressemelding.

4. august erklærte Trygve Hegnar sin støtte til Skjeldam i en uttalelse:

«Hurtigruten er i en krevende situasjon. Det viktigste nå er å ivareta mannskap, ansatte og gjester på en god måte, komme til bunns i det som har skjedd og over tid reetablere tilliten til selskapet. Styret har full tillit til Daniel Skjeldam og støtter ham og de ansatte i dette viktige arbeidet».

Styret i Hurtigruten består i tillegg til Hegnar av Petter Stordalen eierselskapet TDRs partnere Jonathan Barlow Rosen og Matthew John Lenczner.

En talsperson for TDR har tidligere opplyst at selskapet ikke ønsker å uttale seg om smitteutbruddet og Hurtigrutens håndtering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.