Massesøksmålet er tatt ut i Nederland, der de tre Hydro-selskapene Paragominas, Alunorte og Albras er registrert. Det er ikke tatt stilling til noe erstatningsbeløp i søksmålet.

Brorparten av de 40.000 som omfattes av søksmålet tilhører Cainquiama – the Amazon Association of Mixed Race, Indigenous and Quilombolas, som representerer rundt 11.000 familier i bosetningene Barcarena og Abaetetuba i delstaten Pará, nær utløpet av Amazonaselven.

Saksøkerne krever erstatning fra Hydro for skader i forbindelse med påstått ulovlig forurensning fra de Hydro-eide anleggene i området. De påberoper seg skader som kreft, alzheimer, hudsykdommer, mageproblemer og diaré, i tillegg til vannforgiftning og miljøskader som avskoging.

Skadet av utslipp

Saksøkerne hevder videre at livsgrunnlaget er forringet ved at fiske og landbruk i området er skadet av utslipp fra Hydro. Saksøkerne lener seg også på en rapport fra organisasjonen Evandro Chagas Institute, der konklusjonen er at elven Murucupí nå er så forurenset av industriavfall at den ikke kan brukes hverken til drikkevann, fiske eller svømming.

Saksøkerne opplyser at det nå tas ut et massesøksmål i Nederland, fordi rettsprosessene i Brasil trekker ut i tid.

Bakgrunnen for søksmålene er utslipp fra Hydros anlegg i februar 2018, som førte til at forurenset vann flommet ut i elven Murucupí, som er en del av Amazonasdeltaet. Tildragelsen gjorde at Alunorte helt eller delvis måtte stoppe driften i halvannet år.

Viser til rettsprosess i Brasil

Søksmålet i Nederland kom noe overraskende på Hydro.

– Hydro-enheter har nettopp mottatt melding om et nederlandsk søksmål fra Cainquiama og vil svare som forespurt for den nederlandske domstolen, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro.

Han viser til at dette er saker som alt er oppe for retten i Brasil.

– Sakene som Cainquiama har tatt opp diskuteres allerede med brasilianske domstoler og brasilianske myndigheter. Cainquiama har siden 2017 anlagt fem søksmål i Brasil mot ulike Hydro-enheter i Brasil. Når det gjelder Alunorte-saken i 2018, har ulike undersøkelser fastslått at det ikke skjedde overrenning fra deponiene, sier Molland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.