I midten av februar i år saksøkte Hydros Alunorte-anlegg i Brasil forskeren Marcelo Lima for å ha spredd falske påstander og ærekrenket selskapet.

Forskningssjefen Lima har kommet med harde beskyldninger mot Hydros ulovlige utslipp etter at hans Instituto Evandro Chagas (IEC) fikk i oppdrag av myndighetene å utarbeide rapporter etter utslippene.

Torsdag ble han frifunnet av en føderal dommer i Brasil. Retten gir ikke Hydro medhold og dømmer selskapet til å betale saksomkostningene.

- Marcelo Limas valg av det ene ordet eller det andre fører ikke til at dette er noen forbrytelse, heter det i dommen, som konkluderer klart:

- Marcelo Lima kan ikke sensureres etter å ha brukt sin rett til å kritisere, innenfor det komplekset av kunnskap han fikk i arbeidet med rapportene for Evandro Chagas-instituttet.

Vid ytringsfrihet

E24 omtalte saken først.

Partner i advokatfirmaet Lund & Co, Jon Wessel-Aas har lang erfaring fra saker om ytringsfrihet og ærekrenkelser. Han sier det er vanskelig å få en forsker dømt for ærekrenkelser.

Jon Wessel-Aas.
Jon Wessel-Aas. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Etter europeisk rett vil en forsker ha vid ytringsfrihet med hensyn til forskningsbaserte ytringer. Ytringsfriheten er dessuten i utgangspunktet vid når det gjelder maktaktører som Norsk Hydro, sier han til DN.

– Det må nesten være sånn at du kan påvise at det er helt åpenbare og grunnløse konklusjoner i en rapport, som er ærekrenkende overfor Hydro og at det nærmest er fremsatt med hensikt å skade dem, før du skal kunne gå til søksmål, sier Wessel-Aas.

Ikke enig i dommen

Det er over et år siden et kraftig regnvær nordøst i Brasil førte til oversvømmelser ved Hydros Alunorte-anlegg. Ledelsen ved Alunorte sendte ubehandlet regnvann ut i en nærliggende elv. Både lokalbefolkningen og myndighetene har reagert kraftig på utslippene, og Hydros anlegg er fortsatt pålagt å produsere for halv maskin. Det koster selskapet dyrt.

Fortsatt er man uenige om hvor alvorlige utslippene er. Marcelo Lima har vært blant de mer kritiske.

– Etter vår mening har Lima i mediene og andre offentlige sammenhenger kommet med konklusjoner som det ikke er belegg for ut fra måledataene i rapporten fra instituttet han representerer. Alunorte har flere ganger forsøkt å møte Lima for å diskutere og avklare disse forskjellene, men han har avvist å møte oss. Derfor tok selskapet til juridiske steg for å avklare grunnlaget i uttalelsene hans, sier kommunikasjonssjef Øyvind Breivik i Hydro.

Han sier de ikke er enige i dommerens konklusjon, og at de nå vil gå gjennom grunnlaget for beslutningen før de vurderer hva som eventuelt blir gjort videre.

Hydro saksøkte Lima personlig, ikke forskningsinstituttet han representerer.

Forskere er ikke immune

Advokat Jon Wessel-Aas understreker at man ikke blir immun bare fordi man har tittelen forsker.

– Hvis en forsker ytrer seg i mediene utenfor selve forskningen med beskyldninger som går utover det som det er dekning for, så vil det uavhengig om du er forsker eller ikke vil det være lettere å bli dømt, sier han.

Ifølge ham må en forsker kunne få lov til å uttale seg med mindre forbehold og i bredere ordelag til mediene dersom det har forankring i forskningsrapporten.

– Hvordan en forsker konkluderer på grunnlag av i utgangspunktet forsvarlig data blir mer et akademisk spørsmål som bør angripes med faglige motytringer og ikke ærekrenkelsessøksmål, sier Wessel-Aas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skiboms kjøpte bygdas legekontor
Da moren håpet han skulle investere i en urban leilighet kjøpte Morten et gammelt legekontor i ei veiløs bygd.
02:09
Publisert: