Idar Vollvik varsler at dommen vil bli anket. Vollvik må også betale sakskostnader på 10.000 kroner. Dommen er i tråd med påstanden fra aktor, konstituert statsadvokat Silje Alsaker Solheim.

«Da tiltalte solgte munnbindene, hadde han ingen forsikring om at kvaliteten på produktene var gode nok, og han utsatte dermed kundene for en potensiell smitterisiko som ville ha vært unngått så langt det var mulig dersom regelverket hadde vært fulgt», heter det i dommen.

Retten trekker også frem at måten munnbindene ble pakket på, heller ikke ivaretok forsvarlige hygieniske standarder, og ved avvik eller feil ville hverken sluttbrukeren eller selger hatt noen etterprøvbar mulighet til å kontrollere for eksempel produsent, produksjonsdato eller utløpstidspunkt.

Vollvik var tiltalt for å ha feilmerket minst 700.000 ikke-medisinske munnbind som medisinske munnbind. Gründeren har tidligere erkjent å ha pakket om munnbind, men nektet straffskyld da rettssaken startet.

Vil anke

Overfor Dagbladet/Børsen betegner Vollvik dommen som skuffende.

– Jeg og min forsvarer har et veldig ulikt syn fra rettens konklusjon, så vi kommer til å anke dommen, sier han.

Vollvik var tiltalt for å ha feilmerket minst 700.000 ikke-medisinske munnbind som medisinske munnbind. Gründeren har tidligere erkjent å ha pakket om munnbind, men nektet straffskyld da rettssaken startet.

– Visste ikke at det var ulovlig

Vollvik viste i sin forklaring til at han ikke var klar over at det var ulovlig å pakke om munnbind, og at dette også ble gjort av en rekke andre aktører i samme periode – blant annet apotek.

Han forklarte også at han ikke forsto at «non-medical» betydde at munnbindene ikke var medisinsk utstyr. Videre sa han at han var av den oppfatningen at det kun var munnbind type II og IIR som var medisinske, og at type I var til «vanlige folk».

Retten mener Vollvik ikke kan høres i sin forklaring på disse punktene og viser blant annet til at han er en erfaren forretningsmann som har drevet butikk i flere år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.