Entreprenør- og serviceselskapet GK Gruppen as krever 125 millioner kroner av den svenske systemleverandøren IFS som kompensasjon for det GK Gruppen anser som et feilslått og forsinket programvareprosjekt. Det opplyser konsernsjef i GK Gruppen, Kim Robert Lisø, til Dagens Næringsliv.

IFS har avvist kravet, og GK Gruppen går nå til domstolen for å få kravet godkjent.

I 2017 inngikk GK Gruppen og IFS en avtale som skulle sørge for at IFS leverte en ny systemplattform til GK Gruppen, og etter planen skulle plattformen rulles ut høsten 2018. Slik gikk det ikke.

. Konsernsjef i GK Gruppen as, Kim Robert Lisø.
. Konsernsjef i GK Gruppen as, Kim Robert Lisø. (Foto: GK Gruppen as)

– Etter at prosjektet gang på gang ble utsatt og vi våren 2019 forsto at løsningen som ble utviklet av IFS hverken ble ferdig til avtalt tid eller ville være formålstjenlig for GK i fremtiden, fant vi det nødvendig å dra i nødbremsen, sier Kim Robert Lisø, konsernsjef i GK Gruppen.

Krever hele summen tilbake

Nå krever GK Gruppen kompensasjon i form av tilbakebetaling av hele kontraktssummen, tillegg for dagbøter som følge av betydelige forsinkelser, samt kontraktsfestet erstatning. Det totale kravet tilsvarer 125 millioner kroner, noe IFS har avvist.

GK Gruppen har derfor startet utarbeidingen av en stevning med bakgrunn i det GK mener er mislighold av avtalen gjennom forsinkelser, store svakheter i prosjektgjennomføring og vesentlige mangler i løsningen, opplyser GK Gruppen til DN.

GK Gruppen opplyser at den har mer enn 3300 medarbeidere i Norge, Sverige og Danmark som tar hånd om teknikk i bygg, fra prosjektutvikling og installasjon til drift og vedlikehold. GK Gruppen omsetter for 6 milliarder kroner.

Stiller seg uforstående

Daglig leder i IFS, Elni Kullmer, bekrefter kjennskap til kravet fra GK Gruppen. Hun stiller seg likevel uforstående til bakgrunnen for stevningen.

. Kjenner seg ikke igjen i kritikken: Elni Kullmer.
. Kjenner seg ikke igjen i kritikken: Elni Kullmer. (Foto: IFS)

– I IFS er vi «committed» til å levere gode prosjekter og løsninger til våre mange fornøyde kunder i henhold til inngåtte avtaler. I dette prosjektet leverer vi også i henhold til de avtaler vi har inngått med GKs ledelse og den løsning som er under levering har de akseptert, sier Kullmer.

– Har du forståelse for at GK Gruppen tar ut stevning mot dere?

– Vi har levert i henhold til avtalt kontrakt og ønsker selvfølgelig å ha en god dialog med GKs nye ledelse om deres fremtidige behov, så dette kom som en stor overraskelse, sier hun.

Kullmer bekrefter også at IFS har avvist kravet om erstatning, og påpeker at IFS ønsker å fortsette med dialogen med GK Gruppen for å finne en løsning på konflikten.

I en tekstmelding forteller Lisø at stevning trolig ikke vil være ferdig før over sommeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.