Forrige uke behandlet Oslo byfogdembete en sak om arrest i eiendelene til Edisan Kastrati (27), en tidligere kollega av Rune Johannessen Ness. Både Kastrati og Johannessen Ness jobbet i det avskiltede selskapet Indigo Finans.

Etter at de begge hadde sluttet, skal Kastrati ha satt flere av sine tidligere Indigo-kunder i kontakt med Johannessen Ness, som angivelig jobbet med eiendomsprosjekter i Florida i USA.

Etter å ha blitt lovet kortsiktig gevinst med tosifret avkastning, valgte flere av Kastratis kunder å overføre penger til Johannessen Ness i 2017. Høsten 2017 skulle eiendomsprosjektene selges, slik at investorene skulle få tilbake investeringen i tillegg til en gullkantet avkastning. Slik gikk det ikke.

Ekteparet Liv Kristin Wollan og Helge Adelstein Eliassen fikk i desember 2018 arrest for rundt 1,8 millioner kroner i eiendelene til både Johannessen Ness og Kastrati. Kastrati mener retten har gjort en feil når det er tatt pant i hans eiendeler. I et forsøk på å få opphevet arresten, hadde han begjært muntlige forhandlinger hos byfogden.

I retten dokumenterte ekteparet Wollan og Eliassen epostkorrespondansen de hadde hatt med Johannessen Ness i nærmere halvannet et år, etter at de overførte 1,5 millioner kroner til det de trodde var kontoen til aksjeselskapet IR Eiendom.

De første månedene trodde ekteparet at de hadde investert i et reelt eiendomsprosjekt. Senere oppdaget de at kontoen de hadde overført pengene til, var knyttet til Johannessen Ness' enkeltpersonforetak Johannessen Golf. I arrestkjennelsen skriver retten at det ikke er noe som tyder på at det eksisterte noe eiendomsprosjekt i Miami/ Florida i USA.

– Retten viser til at de saksøkte aktivt har oppsøkt og overtalt saksøkerne til å investere i et prosjekt som har vist seg å ikke eksistere, heter det i arrestkjennelsen.

Liv Kristin Wollan og Helge Adelstein Eliassen (til høyre) ser på Edisan Kastrati i det han ankommer Oslo tingrett.
Liv Kristin Wollan og Helge Adelstein Eliassen (til høyre) ser på Edisan Kastrati i det han ankommer Oslo tingrett. (Foto: Fredrik Solstad)

«Tastefeil»

Stadige løfter om at pengene var på vei viste seg å være uten innhold. Ekteparet mottok også falske kvitteringer på at pengene var overført.

Kun én gang kom det penger fra Johannessen Ness. I februar 2018 tikket det inn 180.000 kroner på Wollans konto, ikke 1,8 millioner kroner som Johannessen Ness hadde lovet dem. Da forklarte den tidligere Indigo-ansatte at han hadde tastet feil antall nuller og at han skulle overføre resten samme kveld.

Det er nærmere ett år siden. I en rekke av epostene som ble lagt frem var Kastrati på kopi. Ifølge ekteparet var det også Kastrati som hadde solgt inn prosjektet og gitt dem kontonummeret.

– Edisan solgte inn prosjektet til oss på en troverdig måte. Som finansmegler for oss anser vi han for å være godt inne i dette prosjektet og medansvarlig for det som skjedde, sa Helge Adelstein Eliassen i sin forklaring.

Både Eliassen og Wollan forklarte at Kastrati hadde fortalt dem at Johannessen Ness' prosjekt var så bra at han hadde investert tre millioner kroner. Dette var medvirkende til at de selv valgte å satse egne sparepenger.

– Det ga oss mer tillit til ham, sa Wollan.

Kastrati har konsekvent nektet for at han skulle ha sagt at han hadde investert i Florida-prosjektet. Kort tid før rettssaken ble han konfrontert med en epost der en annen av hans tidligere kunder har fortalt det samme. I retten modererte han seg.

– Du har ikke investert, spurte advokat Mikkel Toft Gimse, som representerer ekteparet Wollan/Eliassen.

– Nei. Det har jeg nektet for. Men det kan være jeg har sagt at jeg kan ha lyst til det.

Gikk bak arbeidsgivers rygg

Kastrati fortalte retten at han ikke på noe tidspunkt har solgt inn Johannessen Ness' prosjekt i Florida.

– Jeg satte mennesker i kontakt med Rune, forklarte han om sin medvirkning.

Han opplyste at han hadde henvist fire tidligere kunder til å kontakte Johannessen Ness for å høre om å investere.

– Jeg visste at han hadde prosjekter i Miami og at han var svinedyktig. Jeg kan ta på min kappe at jeg har skrytt av Rune. Det har jeg gjort.

Da Kastrati sluttet i Indigo Finans vinteren 2017, fikk han jobb i Fenix Capital. Noen måneder senere var han med på å starte Barker Eiendomsutvikling. Han fortalte retten at han hadde hatt møter med Wollan og Eliassen hos begge sine nye arbeidsgivere.

– Var dette i tråd med ditt ansettelsesforhold, spurte Gimse.

– Nei. De ville jo ikke plassere penger i de prosjektene jeg jobbet med der og da. Enten var det for lav risiko og for lav avkastning, eller for høy risiko til middels avkastning, forklarte Kastrati.

På spørsmål fra dommer Eivor Grindstuen opplyste Kastrati at han ville fått sparken om hans møter med ekteparet hadde blitt kjent for Fenix Capital.

– De satt med en agentavtale med Jool. Det at jeg nevner en helt utenfor selskapet, blir ikke tatt imot med applaus, forklarte Kastrati.

Seks millioner

Eliassen og Wollan har fått arrest hos både Johannessen Ness og Kastrati, men det er kun Kastrati som har bestridt arresten og krevd muntlige forhandlinger. Retten hørte vitneforklaringer fra ytterligere to personer som har overført millionbeløp til Johannessen Ness. Totalt har de tre investorene overført nærmere seks millioner kroner til det de trodde var eiendomsprosjekter i Florida.

DN har forsøkt å få en kommentar fra Rune Johannessen Ness om beskyldningene og kravene mot ham. Han har ikke besvart DNs oppringning, og epost til to adresser han brukte tidligere, kommer i retur.

Begge vitnene fortalte at de hadde fått vite om prosjektene gjennom Kastrati, som hadde vært deres finansrådgiver i Indigo Finans, imidlertid har de to ikke krevd arrest hos Kastrati, men stilt Johannessen Ness til ansvar.

Dommer Grindstuen vil i løpet av 14 dager avgjøre om arresten på rundt 1,8 millioner kroner mot Kastrati opprettholdes.

Kan du stole på banken din? Hør siste podkast fra Finansredaksjonen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det ble jo voldsom ballade, sier kongen om gaven. Så skjedde dette
Kong Harald har ledet norske næringslivsdelegasjoner rundt om i verden. Som takk for hjelpen fikk han en seilbåt i 50-årsgave.
03:19
Publisert: