I tre år har to menn i 60-årene fra Kristiansand blitt etterforsket for den største skatteunndragelsen av sitt slag noensinne. Nå har Økokrim tatt ut tiltale for unndragelse av til sammen 36 millioner kroner gjennom Skattefunn-ordningen. Pengene fikk de for påstått forsknings- og utviklingsarbeid fra Dubai i Emiratene.

– De stiftet selskaper i Norge og opplyste at de hadde rett til Skattefunn-fradrag for kostnader til forskning og utvikling. Vi mener at 36 millioner kroner er urettmessig utbetalt, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

– Dette er penger rett ut av statskassen. Det dreier seg om svært store beløp, og i motsetning til andre skattesaker som gjerne gjelder å unndra inntekter fra beskatning, har det her vært direkte utbetalinger, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.
– Dette er penger rett ut av statskassen. Det dreier seg om svært store beløp, og i motsetning til andre skattesaker som gjerne gjelder å unndra inntekter fra beskatning, har det her vært direkte utbetalinger, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Skattefunn-ordningen skal stimulere norske bedrifter til økt forskning og utvikling, og gis som skattefradrag eller utbetaling.

– Min klient erkjenner ikke å ha gjort gjennom årene det som påtalemyndigheten påstår, skriver den ene mannens forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen i en tekstmelding.

Den andre tiltales forsvarer Knut Henning Larsen opplyser at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Godkjent av Forskningsrådet

De to mennene utvandret fra Kristiansand på slutten av 1990-tallet og er i dag registrert med en postboks i byen Fujairah sør for Dubai i Emiratene.

Hva pengene er blitt brukt til, vil Økokrim ikke gå inn på.

– Hvor pengene er blitt av er blant tingene vi må finne ut av, sier Nordeng.

De tiltalte skal ifølge Økokrim ha stiftet en lang rekke selskaper registrert i Kristiansand, og søkt om Skattefunn-støtte til it-prosjekter. De skal ha opplyst at Skattefunn-arbeidet ble gjennomført i Dubai.

Forskningsrådet godkjente søknadene fra de to kristiansandernes selskaper. Deretter ble en oversikt over lønns- og prosjektkostnader hvert år bekreftet av revisor og sendt inn til skattemyndighetene. Skattemyndighetene utbetalte 20 prosent av prosjektkostnadene ved skatteoppgjøret hvert år.

– Så vidt vi er kjent med, ble prosjektene ikke gjennomført, sier Nordeng.

Økokrim mener de to aldri skulle fått utbetalt 36 millioner kroner.

Den ene mannen er nå tiltalt for skatteunndragelse av ti millioner kroner, den andre står tiltalt for unndragelse av 26 millioner kroner og medvirkning til unndragelse av de ti millionene. Økokrim mener de uriktige utbetalingene fant sted hvert år i ti år fra 2005.

Det var Skatteetaten som først varslet politiet om mistanke om at angivelige forsknings- og utviklingskostnader ikke var reelle. I 2014 ble det gjort ransaking på flere adresser i Kristiansand, og fem personer ble siktet. Økokrim har siden frafalt siktelsen mot tre av disse. (Vilkår)