I januar i fjor betalte investor Øystein Tvenge 33 millioner kroner for en penthouseleilighet på Skarpsno i Oslo, et av hovedstadens mest fasjonable strøk. Toppleiligheten i Gange-Rolvs gate ligger i et område prydet av ambassader og villaer. Leiligheten har heis direkte inn i leiligheten, og strekker seg over hele fjerde etasje.

Men Tvenge var ikke fornøyd. Leiligheten viste seg nemlig å være mindre enn det som var opplyst i takst og prospekt. Derfor saksøkte Tvenge 92-åringen som solgte ham leiligheten, med krav om et prisavslag på 3,13 millioner kroner.

Øystein Tvenge på vei inn til John Fredriksens tradisjonelle julelunsj på Theatercaféen i desember 2019.
Øystein Tvenge på vei inn til John Fredriksens tradisjonelle julelunsj på Theatercaféen i desember 2019. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

I tilsvaret ble det reist regressøksmål av selgers forsikringsselskaper, med krav om erstatning mot takstmannen og If Skadeforsikring NUF, der takstmannen er ansvarsforsikret.

I den ferske dommen fra Oslo tingrett dømmes selger til å betale 1,61 millioner kroner i prisavslag og erstatning til Øystein Tvenge, med tillegg av forsinkelsesrenter. Selger må også betale saksomkostninger på 400.000 kroner.

Disse pengene kommer imidlertid raskt inn på konto igjen. Takstmannen og IF Skadeforsikring dømmes nemlig til å betale 1,61 millioner kroner til selger, med tillegg av 553.750 kroner i erstatning. Takstmannen og forsikringsselskapet må også betale saksomkostninger på 180.000 kroner.

Takstmannen har ingen kommentar til dommen.

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, sier følgende om sakens utfall-

– Det har vært en spesiell sak, som det nok ikke er så mange av, med tanke på den høye prisen. Vi synes det er fint at det nå har vært gjort en rettslig vurdering, og vi kommer ikke til å anke.

Vant ikke fullt ut

Partene var enige om at det ved salget av leiligheten ble opplyst at bruksarealet var 270 kvadratmeter, mens det reelle bruksarealet var 248 kvadratmeter. Spørsmålet for retten var om arealavviket på 22 kvadratmeter utgjør en kjøpsrettslig mangel som ga rett til prisavslag og erstatning, noe retten har kommet frem til at det gjorde.

Saksøkte argumenterte med at det manglende arealet i hovedsak besto av såkalt uekte eller uegentlig arealavvik, noe retten har hensyntatt i utmålingen av avslaget. Tvenges krav om prisavslag ble begrenset oppad til 2,7 millioner kroner, men han fikk altså kun 1,5 millioner kroner.

«Hensyntatt leilighetens attraktive beliggenhet, at leiligheten disponerer to garasjeplasser i garasjeanlegg og hage, at leiligheten utgjør hele byggets toppetasje og har to store takterrasser, samt at det er snakk om såkalt uekte arealavvik. finner retten etter en konkret helhetsvurdering, at det totale prisavslaget skjønnsmessig kan settes til 1,5 millioner kroner», skriver dommeren.

DN har via tekstmelding spurt Øystein Tvenge om han er fornøyd med utfallet, og hva han vil gjøre videre. Tvenge svarer kort.

– Jeg har ingen kommentar!

Ingen grunn til å tvile

Heller ikke da DN spurte Tvenge i november i fjor, var han særlig interessert i å snakke. Konfrontert med arealavviket, ga han likevel en kommentar:

– Bakgrunnen for saken er at det er et betydelig arealavvik, på nesten ti prosent. Saken er i realiteten mot selgers forsikringsselskap. Utover det vil jeg ikke kommentere, avslutter han.

De senere årene har Øystein Tvenge gjort en rekke eiendomsinvesteringer, hovedsakelig i Oslo. Så sent som 2020 solgte han en annen toppleilighet for 37 millioner kroner en liten spasertur unna leiligheten i Gange-Rolvs gate. Tvenge er for øvrig broren til den mer kjente eiendomsmilliardæren Torstein Tvenge.

Eiendomsmegler Nils Nordvik sto for salget av leiligheten. Hans meglerfirma var ikke part i konflikten som har oppstått i etterkant.

– Vi opplevde at både kjøper og selger var godt fornøyd med handelen, sa Nordvik til DN i november, og la til at de som meglere alltid forholder seg til takstmannens oppmåling.

Selgeren av leiligheten og hennes forsikringsselskap var representert av en advokat fra Claims Link. I en epost skrev selskapet at selgeren via sin sønn har uttalt at hun ikke var kjent med at det ble utmålt feil areal.

– Hun hadde ingen grunn til å tvile på at målingen utført av takstmann før salget, var korrekt, skrev Mads Andersen, som er leder for fag og forretningsutvikling i Claims Link.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.